close
Szabálytalanságokat talált az INA működésében a Hanfa
Egyéb - Olaj

Szabálytalanságokat talált az INA működésében a Hanfa

A bizalmas informĂĄciĂłk kezelĂŠsĂŠvel kapcsolatos szabĂĄlytalansĂĄgokat tĂĄrt fel az INA olajvĂĄllalat műkĂśdĂŠsĂŠben a horvĂĄt pĂŠnzĂźgyi felĂźgyelet (Hanfa), amely tovĂĄbbi 45 nappal meghosszabbĂ­totta a tĂĄrsasĂĄg rĂŠszvĂŠnyeivel valĂł kereskedĂŠsi tilalmat.

A felĂźgyelet honlapjĂĄn kĂśzzĂŠtett kĂśzlemĂŠny szerint pĂŠnteki ĂźlĂŠsĂŠn a Hanfa azt ĂĄllapĂ­totta meg, hogy a tĂĄrsasĂĄg a bizalmas informĂĄciĂłk kezelĂŠsĂŠvel kapcsolatosan megszegte a horvĂĄt tőkepiaci tĂśrvĂŠny egyes rendelkezĂŠseit. HatĂĄrozatĂĄban arra kĂśtelezte az INA-t, hogy mĂłdosĂ­tsa a meglĂŠvő belső szabĂĄlyozĂĄst vagy alkosson Ăşjat ezeknek az adatoknak a kezelĂŠsĂŠre.A Hanfa arrĂłl is dĂśntĂśtt, hogy mĂŠg legalĂĄbb 45 nappal meghosszabbĂ­tja a zĂĄgrĂĄbi ĂŠrtĂŠktőzsdĂŠn az INA rĂŠszvĂŠnyeivel valĂł kereskedĂŠsi tilalmat, amely mĂĄr ĂĄprilis 28-a Ăłta fennĂĄll.A kĂśzlemĂŠny kitĂŠr arra is, hogy a kĂśzigazgatĂĄsi eljĂĄrĂĄsban feltĂĄrt szabĂĄlytalansĂĄgok miatt a Hanfa feljelentĂŠst tett az igazsĂĄgĂźgyi szerveknĂŠl. A Hanfa mĂĄjusban bĂźntetőeljĂĄrĂĄst kezdemĂŠnyezett a horvĂĄt ĂĄllamĂźgyĂŠszsĂŠgnĂŠl a Mol, illetve a tĂĄrsasĂĄg “felelős szemĂŠlyei” ellen piaci manipulĂĄciĂł ĂŠs csalĂĄs bűncselekmĂŠnyĂŠnek gyanĂşja miatt, a magyar olajcĂŠg INA-rĂŠszvĂŠnyekre tett vĂŠteli ajĂĄnlata kapcsĂĄn.

A horvĂĄt felĂźgyelet szűkszavĂş kĂśzlemĂŠnyĂŠben akkor az ĂĄllt, hogy az ĂĄltala megfogalmazott “piaci manipulĂĄciĂł bűncselekmĂŠnye” egytől Ăśt ĂŠvig terjedő szabadsĂĄgvesztĂŠssel bĂźntetendő, de ezzel egyĂźtt “az Ăźzleti tranzakciĂłk” sorĂĄn elkĂśvetett csalĂĄs gyanĂşja miatt is feljelentĂŠst tett, ami egytől nyolc ĂŠvig terjedő szabadsĂĄgvesztĂŠssel jĂĄr. A Mol jĂşnius 16-ĂĄn a HorvĂĄt KĂśztĂĄrsasĂĄg KĂśzigazgatĂĄsi BĂ­rĂłsĂĄgĂĄhoz benyĂşjtott folyamodvĂĄnyĂĄban kĂŠrte a Hanfa dĂśntĂŠsĂŠnek bĂ­rĂłsĂĄgi felĂźlvizsgĂĄlatĂĄt ĂŠs megsemmisĂ­tĂŠsĂŠt. A magyar olajtĂĄrsasĂĄg akkori kĂśzlemĂŠnyĂŠben hangsĂşlyozta, hogy az INA rĂŠszvĂŠnyeire tett felvĂĄsĂĄrlĂĄsi ajĂĄnlata sorĂĄn ĂŠs azt kĂśvetően is folyamatosan tisztessĂŠges, nyĂ­lt ĂŠs ĂĄttekinthető mĂłdon jĂĄrt el. Az INA legnagyobb tulajdonosa, a magyar Mol 47,47 szĂĄzalĂŠkot birtokol a tĂĄrsasĂĄg papĂ­rjaibĂłl, mĂ­g a horvĂĄt kormĂĄny rĂŠszesedĂŠse 44,84 szĂĄzalĂŠk. Az ĂĄprilis 27-ei utolsĂł kereskedĂŠsi napon 4.200 kunĂĄs ĂĄrfolyamon zĂĄrt az INA papĂ­rja.

Â