close
Újabb trió jelentkezett be a brit atomerőmű programba
Atom - Blog - Egyéb

Újabb trió jelentkezett be a brit atomerőmű programba

Francia, spanyol és skót szereplőkkel új társulás jött létre, hogy Angliában új atomerőművet építsen. A három alapító összesen 10 ezer megawattnyi atomerőművi kapacitás felett diszponál Európában. A tervezett atomerőmű helyére vonatkozóan már földvásárlási opciót szereztek.

 

A NuGeneration Ltd. nevĹą konzorciumban a a francia GDF Suez ĂŠs a spanyol Iberdrola 37,5, a Scottish and Southern Energy
pedig 25 százalékos részesedéssel rendelkezik. A társuléás tervei szerint egy 3600 megawatt teljesítményű atomerőművet építene Északnyugat-Angliában.

A szigetország kománya októberben megerősítette, hogy a NuGen cumbriai telephelye alkalmas új atomerőmű építésére, ennek szellemében a társaság most részletes telephely-fejlesztési terveket készít, majd azokat átadja a tervező hatóságoknak értékelésre. A végső befektetési döntés 2015-ben várható. A NuGen szerint 2023 környékén várható az első új atomerőmű üzembe helyezése.

A konzorcium vezetője Olivier Carret lesz, aki korábban a GDF Sueznél is dolgozott ügyvezetőként.

A három konzorciumi tag mintegy 10 000 MW-nyi atomerőművi kapacitást birtokol és üzemeltet Spanyolországban, Belgiumban, Németországban és Franciaországban. A három partner még 2009 februárjában kezdte az együttműködést, tavaly októberben pedig opciót szerzett egy Sellafield melletti földterület megvásárlására 70 millió fontért (82 millió euróért), mely alkalmas új atomerőmű létesítésre.

A NuGen egyben a brit nukleĂĄris ipari szĂśvetsĂŠg, a Nuclear Industry Association kĂŠtszĂĄzĂśtvenedik tagja lett 2010. november 29-ĂŠn.