close
Ritkán vált az áramfogyasztó
Áram - Egyéb

Ritkán vált az áramfogyasztó

Húszezer energiapiaci ßgyfelet toborzott a Magyar Telekom 

FĂŠl ĂŠv alatt Ăśsszesen 20 ezer lakossĂĄgi ĂĄram- ĂŠs gĂĄzvĂĄsĂĄrlĂłt toborzott magĂĄnak a kiemelt telepĂźlĂŠseken a Magyar Telekom, amit sikerkĂŠnt ĂŠrtĂŠkelnek. Az OrbĂĄn-kormĂĄny vĂĄlsĂĄgadĂłja ugyanakkor akadĂĄlyozza a lakossĂĄgĂŠrt folytatott verseny kiszĂŠlesedĂŠsĂŠt – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A tĂĄvkĂśzlĂŠsi szolgĂĄltatĂĄsokkal foglalkozĂł, nĂŠmet hĂĄtterű Magyar Telekom mĂĄjus 17-ĂŠn indĂ­totta be terĂźletileg korlĂĄtozott lakossĂĄgi ĂĄram- ĂŠs gĂĄzszolgĂĄltatĂĄsĂĄt. SzakĂŠrtők ezt elsősorban azĂŠrt tartottĂĄk elvi jelentősĂŠgűnek, mert az ĂĄrampiacon – a tĂśbb ĂŠve meglĂŠvő jogszabĂĄlyi lehetősĂŠgek ellenĂŠre –eleddig nem jelentkezett a hagyomĂĄnyos ĂĄramszolgĂĄltatĂłk versenytĂĄrsĂĄnak senki. Vagyis olyan cĂŠg, amellyel az egyszeri fogyasztĂł meglĂŠvő szolgĂĄltatĂłjĂĄt nĂŠmi papĂ­rmunkĂĄval, de ĂĄtszerelĂŠs nĂŠlkĂźl, egyszerűen levĂĄlthatja.

A gĂĄzpiacon is csak egy elődje volt a nĂŠmet Telekomnak az EMFESZ szemĂŠlyĂŠben. Az EMFESZ-nĂŠl az orszĂĄg egĂŠsz terĂźletĂŠn Ă­gĂŠrt nyolcszĂĄzalĂŠkos ĂĄrkedvezmĂŠny ellenĂŠre igen lassan indultak be a fogaskerekek: a tisztĂĄzatlan hĂĄtterű gĂĄzszolgĂĄltatĂł 2008-ban fĂŠl ĂŠv alatt csak mintegy tĂ­zezer lakossĂĄgi ĂźgyfĂŠlről adott szĂĄmot. AmiĂłta viszont bevezettĂŠk a kĂśzvetlen, ĂźgynĂśki ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠst – ĂĄllĂ­tĂłlag tĂ­zezer forintos fejkvĂłtĂĄkkal –, meglĂłdult az Ăźzlet. Ma mĂĄr kĂŠt-hĂĄromszĂĄzezer lakossĂĄgi ĂźgyfĂŠl kapja az EMFESZ-től az olcsĂłbb gĂĄzt. Annak ellenĂŠre, hogy a tĂĄrsasĂĄg hĂĄttere tisztĂĄzatlan, szolgĂĄltatĂĄsĂĄban mindeddig nem volt fennakadĂĄs. De az ĂĄllami szabĂĄlyok akkor is biztosĂ­tjĂĄk a zavartalan ellĂĄtĂĄst, ha bĂĄrmely szolgĂĄltatĂł kiesne a rendszerből.

A Magyar Telekom a T-Home mĂĄrkanĂŠv alatt futĂł lakossĂĄgi kĂĄbeltĂŠvĂŠ-, internetĂŠs vezetĂŠkestelefon-szolgĂĄltatĂĄsĂĄhoz kĂśtődő csomaggal ĂĄllt elő, de egyelőre csak nĂŠhĂĄny telepĂźlĂŠsen, illetve kerĂźletben. AttĂłl fĂźggően, hogy az ĂźgyfĂŠl hĂĄny tĂĄvkĂśzlĂŠsi szolgĂĄltatĂĄsukra fizet elő, ĂĄram- ĂŠs gĂĄztarifĂĄjĂĄbĂłl 3–5, illetve 5–8 szĂĄzalĂŠkos ĂĄrkedvezmĂŠnyt kap. A gĂĄzpiacon az EMFESZ minden egyĂŠb feltĂŠtel nĂŠlkĂźli, orszĂĄgos, nyolcszĂĄzalĂŠkos kedvezmĂŠnyĂŠhez kĂŠpest ez nem tűnik tĂşl versenykĂŠpesnek, bĂĄr a Magyar Telekom nĂŠv egyelőre nagyobb biztonsĂĄgot sugallhat. Az ĂŠrintett telepĂźlĂŠsek lakossĂĄgi ĂĄramfogyasztĂłi viszont, ha netĂĄn elĂŠgedetlenek lennĂŠnek hagyomĂĄnyos szolgĂĄltatĂłjukkal, egyszerűen nem vĂĄlthatnak mĂĄsra. A tĂĄvkĂśzlĂŠsi tĂĄrsasĂĄg szolgĂĄltatĂĄsa mĂĄjus Ăłta Budapest XVIII. kerĂźletĂŠben, Szegeden, SzĂŠkesfehĂŠrvĂĄron, Szombathelyen, Miskolcon ĂŠs a vĂĄrosok vonzĂĄskĂśrzetĂŠben ĂŠrhető el. Augusztus 1-jĂŠtől pedig Budapest XI. kerĂźletĂŠben, Debrecenben, Győrben, Szolnokon, Zalaegerszegen, VelencĂŠn ĂŠs kĂśrnyĂŠkĂŠn. HabĂĄr pontos adatok nem ĂĄllnak rendelkezĂŠsre, itt Ăśsszesen tĂśbb szĂĄzezerre tehető az ĂĄramfogyasztĂł hĂĄztartĂĄsok szĂĄma.

A Magyar Telekom Ăźgyfelei kĂśzĂźl mĂĄjus Ăłta mintegy 20 ezren fizettek elő ĂĄram- ĂŠs gĂĄzszolgĂĄltatĂĄsukra – tĂĄjĂŠkoztatta lapunkat a cĂŠg PR-igazgatĂłsĂĄga. Ezt sikernek ĂŠrtĂŠkelik, hiszen a lehetősĂŠg a meghatĂĄrozott telepĂźlĂŠseken csak mĂĄjus, illetve augusztus Ăłta ĂŠrhető el.

A 20 ezres szĂĄmot nem kĂ­vĂĄntĂĄk rĂŠszletezni, sőt az ĂŠrintetteket az ĂĄtszerződők nĂŠvvel sem kĂ­vĂĄntĂĄk illetni. Így nem tudhatĂł, mely telepĂźlĂŠsen hĂĄnyan csatlakoztak hozzĂĄjuk, esetleg mi az ĂĄram- ĂŠs gĂĄzfogyasztĂłk arĂĄnya, hĂĄnyan vannak fĂŠlĂşton felĂŠjĂźk. VersenytĂĄrsaik – azaz a hagyomĂĄnyos ĂĄram- ĂŠs gĂĄzszolgĂĄltatĂłk – kĂśreiből ugyanakkor jĂłval kisebb szĂĄmokat hallhattunk. BĂĄr hivatalos adatokat senkitől sem kaptunk, nem volt olyan hagyomĂĄnyos ellĂĄtĂł, ahol az elvesztett lakossĂĄgi Ăźgyfelek szĂĄma elĂŠrte volna az ezret. SzakĂŠrtőik jellemzően „nĂŠhĂĄny szĂĄz” lakossĂĄgi ĂĄtszerződőre emlĂŠkeztek. (Az E.ON-nĂĄl kĂźlĂśnĂśsen titkolĂłztak, ami arra vezethető vissza, hogy a Magyar Telekom lakossĂĄgi ĂĄram- ĂŠs gĂĄzszolgĂĄltatĂĄsĂĄhoz az E.ON biztosĂ­tja magĂĄt a termĂŠket – szolgĂĄltatĂĄsi terĂźletein voltakĂŠpp sajĂĄt versenytĂĄrsakĂŠnt.) Mindenesetre a szolgĂĄltatĂłk szĂĄmĂĄra a Magyar Telekom „érzĂŠkelhetetlen” szĂĄmĂş Ăźgyfelet csĂĄbĂ­tott ĂĄt. EllentĂŠtben az EMFESZ-szel, amely terĂźletenkĂŠnt tĂ­zezres nagysĂĄgrendjĂŠvel mĂĄr komoly szereplő a piacon.

Egyelőre az sem tudhatĂł, hogy a Magyar Telekomnak vannak-e a jĂśvőre nĂŠzve szĂĄmszerű cĂŠljai az ĂĄtcsĂĄbĂ­tandĂł Ăźgyfeleket illetően, bekapcsolnak-e Ăşj terĂźleteket, vagy valamikor t-mobile-os szolgĂĄltatĂĄsuk is lehetősĂŠget nyĂşjthat-e energiaszĂĄmla-kedvezmĂŠnyre. A cĂŠgnek alighanem esze ĂĄgĂĄban sincs jelentősen nĂśvelni energiapiaci rĂŠszesedĂŠsĂŠt: az ĂĄrbevĂŠtel egy szĂĄzalĂŠkĂĄra rĂşgĂł energiaipari vĂĄlsĂĄgadĂłt ugyanis csak addig nem kell fizetnie, amĂ­g bevĂŠtelĂŠnek kevesebb mint Ăśt szĂĄzalĂŠka szĂĄrmazik ebből a tevĂŠkenysĂŠgből. A cĂŠgnek amĂşgy is jelentős Ăśsszegeket kell leszurkolnia a tĂĄvkĂśzlĂŠsi szektorra kivetett vĂĄlsĂĄgadĂł miatt.