close
Újabb fogyasztók korlátozását rendelte el a Földgázszállító Zrt. a gázkrízis miatt...
Blog - Egyéb - Gáz

Újabb fogyasztók korlátozását rendelte el a Földgázszállító Zrt. a gázkrízis miatt

Az I. korlĂĄtozĂĄsi kategĂłria ĂŠletbe lĂŠpĂŠsĂŠt kĂśvetően 64 milliĂł kĂśbmĂŠternyi forrĂĄs ĂĄll a FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. rendelkezĂŠsĂŠre, ami megegyezik a szerdĂĄra prognosztizĂĄlt fogyasztĂĄssal. EzĂŠrt, az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄg javĂ­tĂĄsa ĂŠrdekĂŠben a tĂĄrsasĂĄg, a Magyar Energia Hivatallal egyeztetve, elrendelte a II. fogyasztĂłi kategĂłria korlĂĄtozĂĄsĂĄt is – tĂĄjĂŠkoztatta az FGSZ Zrt. az energiainfo.hu-t. Amennyiben tovĂĄbbi lĂŠpĂŠsek szĂźksĂŠgesek az egyensĂşly fenntartĂĄsa ĂŠrdekĂŠben, Ăşgy tovĂĄbbi lĂŠpĂŠseket tesznek a felhasznĂĄlĂĄsa mĂŠrsĂŠklĂŠsĂŠre – ĂĄll a kĂśzlemĂŠnyben. Úgy tudjuk, az oroszorszĂĄgi import vĂĄltozatlanul ĂĄll, vagyis jelenleg kizĂĄrĂłlag a tĂĄrolĂłkbĂłl, illetve a hazai fĂśldgĂĄzmezőkről tĂśrtĂŠnik a fogyasztĂłk ellĂĄtĂĄsa.

Mint beszĂĄmoltunk rĂłla, a FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tzĂł Zrt. kedden este elrendelte az I. fogyasztĂłi kategĂłria, vagyis egyebek mellett a 2500 kĂśbmĂŠter per ĂłrĂĄs lekĂśtĂśtt teljesĂ­tmĂŠnyt meghaladĂł fogyasztĂĄsĂş felhasznĂĄlĂłk korlĂĄtozĂĄsĂĄt, amelyek nem vĂŠgeznek lakossĂĄgi szolgĂĄltatĂĄst (a korlĂĄtozĂĄsi kategĂłriĂĄkat lĂĄsd kĂźlĂśn). A korlĂĄtozĂĄsi felszĂłlĂ­tĂĄs tĂśrtĂŠnhet szĂłban vagy Ă­rĂĄsban. A korlĂĄtozĂĄsi felszĂłlĂ­tĂĄsrĂłl a fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi ĂŠs a fĂśldgĂĄzelosztĂĄsi engedĂŠlyes kĂśteles szĂłban vagy Ă­rĂĄsban ĂŠrtesĂ­teni az ĂĄltaluk kiszolgĂĄlt korlĂĄtozandĂł hozzĂĄfĂŠrĂŠsre jogosultakat megjelĂślve a korlĂĄtozĂĄs volumenĂŠt. A szĂłbeli felszĂłlĂ­tĂĄst a fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi ĂŠs a fĂśldgĂĄzelosztĂĄsi engedĂŠlyes kĂśteles 24 ĂłrĂĄn belĂźl Ă­rĂĄsban megerősĂ­teni.

A keddi fĂśldgĂĄzfogyasztĂĄs 68 milliĂł kĂśbmĂŠter volt, a szerdĂĄra vĂĄrhatĂł mennyisĂŠg 64 milliĂł kĂśbmĂŠter. A FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂłnĂĄl Ăşgy dĂśntĂśttek, hogy miutĂĄn a vĂĄrhatĂł fogyasztĂĄs ĂŠs a rendelekzĂŠsre ĂĄllĂł tĂĄrolĂłi, illetve hazai kitermelĂŠsi mennyisĂŠg megegyezik, az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄg javĂ­tĂĄsa ĂŠrdekĂŠben a II. fogyasztĂłi kategĂłria (2500-500 kĂśbmĂŠter per ĂłrĂĄs lekĂśtĂśtt teljesĂ­tmĂŠnyek kĂśzĂśtti) korlĂĄtozĂĄsĂĄt is elrendelik.

 

KorlĂĄtozĂĄsi kategĂłriĂĄk

I. kategĂłria: olyan ipari, kereskedelmi szolgĂĄltatĂł ĂŠs mezőgazdasĂĄgi fogyasztĂł, amely 2500 m3/Ăłra lekĂśtĂśtt teljesĂ­tmĂŠnyt meghaladĂł, de a megszakĂ­thatĂł kategĂłriĂĄba nem tartozĂł, technolĂłgiai kĂĄrokozĂĄs nĂŠlkĂźl elvonhatĂł, hĂĄztartĂĄsi ĂŠs kommunĂĄlis fogyasztĂłkat nem ĂŠrintő gĂĄzfogyasztĂĄst vĂŠgez. A korlĂĄtozĂĄs vĂŠgrehajtĂĄsĂĄra rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł időtartam legfeljebb 4 Ăłra.

II. kategĂłria: olyan ipari, kereskedelmi szolgĂĄltatĂł ĂŠs mezőgazdasĂĄgi fogyasztĂł, amely 2500 m3/Ăłra ĂŠs 500 m3/Ăłra lekĂśtĂśtt teljesĂ­tmĂŠny kĂśzĂŠ eső, technolĂłgiai kĂĄrokozĂĄs nĂŠlkĂźl elvonhatĂł, hĂĄztartĂĄsi ĂŠs kommunĂĄlis fogyasztĂłkat nem ĂŠrintő gĂĄzfogyasztĂĄst vĂŠgez. A korlĂĄtozĂĄs vĂŠgrehajtĂĄsĂĄra rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł időtartam legfeljebb 4 Ăłra.

III. kategĂłria: olyan ipari, kereskedelmi szolgĂĄltatĂł ĂŠs mezőgazdasĂĄgi fogyasztĂł, amely az I. ĂŠs II. kategĂłriĂĄkba nem sorolhatĂł, kivĂŠve ezen fogyasztĂł hĂĄztartĂĄsi ĂŠs kommunĂĄlis cĂŠlĂş gĂĄzfogyasztĂĄsi hĂĄnyadĂĄt. A korlĂĄtozĂĄs vĂŠgrehajtĂĄsĂĄra rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł időtartam legfeljebb 8 Ăłra.

IV. kategĂłria: kommunĂĄlis fogyasztĂłk, az V. kategĂłriĂĄban szereplő kommunĂĄlis fogyasztĂłk kivĂŠtelĂŠvel.

V. kategĂłria: hĂĄztartĂĄsi ĂŠs a kĂźlĂśn jogszabĂĄlyban meghatĂĄrozott kommunĂĄlis fogyasztĂłk. A kategĂłriĂĄk szĂĄmozĂĄsa egyben korlĂĄtozĂĄsi sorrend is. A magasabb korlĂĄtozĂĄsi kategĂłriĂĄba tartozĂł fogyasztĂłk csak abban az esetben vonhatĂłk be a korlĂĄtozĂĄsba, ha a korlĂĄtozĂĄsba bevont gĂĄzĂĄtadĂłkon keresztĂźl vĂŠtelező, alacsonyabb korlĂĄtozĂĄsi kategĂłriĂĄba tartozĂł fogyasztĂłk vĂŠtelezĂŠs csĂśkkentĂŠsi lehetősĂŠgei mĂĄr kimerĂźltek.

 

KorlĂĄtozĂĄs vĂŠgrehajtĂĄsa

 

A korlĂĄtozĂĄsi felszĂłlĂ­tĂĄs tĂśrtĂŠnhet szĂłban vagy Ă­rĂĄsban. A korlĂĄtozĂĄsi felszĂłlĂ­tĂĄsrĂłl a fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi ĂŠs a fĂśldgĂĄzelosztĂĄsi engedĂŠlyes kĂśteles szĂłban vagy Ă­rĂĄsban ĂŠrtesĂ­teni az ĂĄltaluk kiszolgĂĄlt korlĂĄtozandĂł hozzĂĄfĂŠrĂŠsre jogosultakat megjelĂślve a korlĂĄtozĂĄs volumenĂŠt. A szĂłbeli felszĂłlĂ­tĂĄst a fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi ĂŠs a fĂśldgĂĄzelosztĂĄsi engedĂŠlyes kĂśteles 24 ĂłrĂĄn belĂźl Ă­rĂĄsban megerősĂ­teni.

A korlĂĄtozĂĄsba bevont fogyasztĂłk a fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi, fĂśldgĂĄzelosztĂĄsi engedĂŠlyes ĂŠrtesĂ­tĂŠsĂŠt kĂśvetően a fogyasztĂłi korlĂĄtozĂĄsi kategĂłriĂĄjukra vonatkozĂł hatĂĄridőn belĂźl kĂśtelesek a korlĂĄtozĂĄsban előĂ­rt mĂŠrtĂŠkben csĂśkkenteni a vĂŠtelezĂŠsĂźket. A korlĂĄtozĂĄsi felszĂłlĂ­tĂĄs kikĂźldĂŠsĂŠt kĂśvetően a hatĂĄridő lejĂĄrta utĂĄn a korlĂĄtozĂĄsi felszĂłlĂ­tĂĄsban megjelĂślt vĂŠtelezĂŠs csĂśkkentĂŠs be nem tartĂĄsa szerződĂŠs nĂŠlkĂźli vĂŠtelezĂŠsnek minősĂźl, ezĂŠrt a korlĂĄtozĂĄsi rendelkezĂŠseket be nem tartĂł fogyasztĂł kizĂĄrhatĂł a gĂĄzellĂĄtĂĄsbĂłl.

A korlĂĄtozĂĄsi szĂźksĂŠglet megszűnĂŠsĂŠt kĂśvetően a rendszerirĂĄnyĂ­tĂĄsi engedĂŠlyes kĂśteles ĂŠrtesĂ­teni a fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi ĂŠs a fĂśldgĂĄzelosztĂĄsi engedĂŠlyest a korlĂĄtozĂĄs feloldĂĄsĂĄrĂłl.

A korlĂĄtozĂĄs időtartama alatt a rendszerirĂĄnyĂ­tĂĄsi engedĂŠlyes kĂśteles honlapjĂĄn folyamatos tĂĄjĂŠkoztatĂĄst nyĂşjtani a korlĂĄtozĂĄssal kapcsolatban. Amennyiben a rendszerirĂĄnyĂ­tĂĄsi engedĂŠlyes jogosan rendelte el a korlĂĄtozĂĄst, a korlĂĄtozĂĄs ĂĄltal okozott kĂĄrokĂŠrt kĂĄrtĂŠrĂ­tĂŠsi felelőssĂŠge nincsen. Amennyiben a korlĂĄtozĂĄs elrendelĂŠse nem volt jogszerű, a rendszerirĂĄnyĂ­tĂĄsi engedĂŠlyes kĂĄrtĂŠrĂ­tĂŠsi felelőssĂŠggel tartozik a korlĂĄtozĂĄs ĂĄltal okozott kĂĄrokĂŠrt.

 

Â