close
Areva-Siemens fellebbezés az Olkiluoto-3 késésével kapcsolatban
Atom - Blog - Egyéb

Areva-Siemens fellebbezés az Olkiluoto-3 késésével kapcsolatban

A finn Olkiluoto-3 Európai Nyomottvizes Reaktort (European Pressurised Water Reactor – EPR) építő francia-német Areva-Siemens konzorcium döntőbírósági eljárás iránti kérelmet nyújtott be a projekt késésével és annak költségeivel kapcsolatban.

&eacu

A finn megrendelő, a Teollisuuden Voima Oyj (TVO) a Nemzetközi Kereskedelmi Kamarától (International Chamber of Commerce – ICC) értesült arról, hogy az Areva-Siemens benyújtotta a kérelmet. A TVO szerint a kérelem egy olyan követeléssel kapcsolatos, amit korábban elutasítottak, mert megalapozatlannak találták.

Ugyanakkor a TVO gondosan áttekinti a dokumentációt és válaszol rá. A TVO állítása szerint az ICC szabályai és a két cég közötti szerződés alapján a döntőbírósági eljárás magánjogi szerződést érint te;s így nem tartozik a közvéleményre. 2008 októberében az Areva-Siemens azt jelentette a TVO-nak, hogy az 1600 megawattos EPR befejezése 2012-re halasztódik a kezdeti 2009-es céldátumról.

A TVO kártérítést követelt a konzorciumtól a késés miatti veszteségek és költségek fedezésére. Ugyanakkor az Areva-Siemens meggyőzte a TVO-t néhány intézkedés szükségességéről, amely felgyorsítaná az építkezést.

Az Areva-Siemens felhívta a figyelmet, hogy kulcsra kész szerződést kötött, amely keretében a TVO vállalta, hogy a beszállító által készített, a finn sugárvédelmi és nukleáris hatósághoz (STUK) benyújtandó dokumentumokat két hónapon belül validálja, de ezt átlagosan csak 9 hónap alatt teljesítette. A konzorcium további szerződéses szempontok miatt fordult a döntőbírósághoz.