close
Türkmén gázt hozna fel az Itera
Egyéb - Gáz

Türkmén gázt hozna fel az Itera

Terjeszkedés. Türkmenisztáni tengeri és szárazföldi gáztermelésbe fogna az Itera, partnereivel. Évek óta húzódik az egyeztetés, de az idén megállapodás várható.

MĂŠg az idĂŠn termelĂŠsmegosztĂĄsos szerződĂŠst akar alĂĄĂ­rni TĂźrkmenisztĂĄnban az Itera gĂĄzkereskedő tĂĄrsasĂĄg, jelentette be a cĂŠg vezĂŠrigazgatĂłja, Vlagyimir Makejev. A munka hĂĄrom partmenti blokkon indulna, ezek a 29-es, a 30-as ĂŠs a 31-es. A vĂĄllalkozĂĄsra Zarit nĂŠven vegyesvĂĄllalatot hozott lĂŠtre az Itera az orosz ĂĄllami Rosznyefty ĂŠs a szintĂŠn orosz Zarubezsnyefty, valamint a tĂźrkmĂŠn TĂźrkmennyefty tĂĄrsasĂĄgokkal mĂŠg 2002-ben, de a Kaszpi-tenger dĂŠlkeleti rĂŠszĂŠn lĂŠvő lelőhelyre vonatkozĂł termelĂŠsmegosztĂĄsos szerződĂŠst a mapi napig nem Ă­rtĂĄk alĂĄ.

AzĂŠrt halad lassan az Ăźgy, mert pĂŠldĂĄul az egyik blokk rĂŠszben irĂĄni vizeken talĂĄlhatĂł. Mostanra „nĂŠhĂĄny kĂŠrdĂŠst mĂĄr megoldottak” Makejev szerint, a tĂśbbiről mĂŠg egyeztetnek. A Platts sajtĂłhĂ­reket idĂŠz, amelyek szerint IrĂĄn is csatlakozna a tĂĄrsulĂĄshoz, de dĂśntĂŠs mĂŠg nincs.

Az Itera tĂĄrgyalt szĂĄrazfĂśldi tĂźrkmenisztĂĄni lelőhelyekről is, a megbeszĂŠlĂŠsek mĂŠg tartanak. A napokban a tĂźrkmĂŠn kabinet fĂśldrajzi osztĂĄlyĂĄnak vezetője, Orazmuhammed Atageldijev azt mondta, hogy az Itera azon cĂŠgek kĂśzĂŠ tartozik, amelyeknek jĂł esĂŠlyĂźk van partmenti termelĂŠsi engedĂŠlyt kapni.