close
A héten meglehet a 120 dollár!
Blog - Egyéb - Olaj

A héten meglehet a 120 dollár!

LĂŠlektani hatĂĄr. Így neveztĂŠk a szakĂŠrtők az olaj ĂĄrĂĄnak hordĂłnkĂŠnti 100 dollĂĄr fĂślĂŠ emelkedĂŠsĂŠt. S most? Sehol nem lehet hallani, hogy bĂĄrmilyen hatĂĄr is kĂśzeledne, pedig lĂĄthatĂłan nem omlott Ăśssze sem a piac, sem a kereskedők. No jĂł, utĂłbbiak mondjuk egy kicsit idegesebbek, kicsit őszebbek lettek, ĂĄm ahogy mĂşltak a napok kezĂźk remegĂŠse lassan elmĂşlt. Pedig Ăşjabb hatĂĄrhoz ĂŠrtĂźnk. LőtĂĄvolon belĂźl a hordĂłnkĂŠnti 120 dollĂĄr. A mai elektronikus kereskedĂŠs alatt ugyanis 119,93 dollĂĄron tetőzĂśtt a fekete arany ĂĄra, a hivatalos verziĂłk szerint egy fő brit olajvezetĂŠk lezĂĄrĂĄsa, illetve Ăşjabb nigĂŠriai atrocitĂĄsok miatt. Ezt kiegĂŠszĂ­ti az EgyesĂźlt Államok ĂŠs IrĂĄn kĂśzti feszĂźltsĂŠggel terhes lĂŠgkĂśr. Egy hordĂł olajĂŠrt jelenleg 119,51 dollĂĄrt kĂŠrnek, ez 99 centes emelkedĂŠs a pĂŠnteki zĂĄrĂĄshoz kĂŠpest, mĂ­g a Brent hordĂłjĂĄt 117,00 dollĂĄron mĂŠrik.

Az ĂĄrat most a kĂŠszletoldal erősĂ­ti – hangoztatjĂĄk az elemzők. NigĂŠriĂĄban nĂŠhĂĄny lĂĄzadĂł mĂĄr hetek Ăłta rettegĂŠsben tartja az egĂŠsz vilĂĄgot a folytonos tĂĄmadĂĄsaikkal, mĂ­g a skĂłt Grangemouth finomĂ­tĂłban kitĂśrt sztrĂĄjk okoz komolyabb kiesĂŠst az ĂŠszaki-tengeri olajszĂĄllĂ­tĂĄsokban. A britek napi betevő olajĂĄnak felĂŠt (700 ezer hordĂł) szĂĄllĂ­tĂł Fortis vezetĂŠk vasĂĄrnap ĂĄllt le, kĂśszĂśnhetően a szomszĂŠdban talĂĄlhatĂł, napi 210 ezer hordĂł kapacitĂĄsĂş Grangemouth finomĂ­tĂłban kitĂśrt sztrĂĄjknak.

NigĂŠriĂĄban pedig egy kĂłbor fegyveres megĂślt Ăśt helyi rendőrt, majd ezt kĂśvetően jĂłl felfegyverzetten tĂĄvozott az olajban gazdag dĂŠli rĂŠgiĂłban. KĂŠt nappal „Rambo” előtt lĂĄzadĂłk egy csoportja tĂĄmadta meg az Exxon Mobil ĂŠs a Royal Dutch Shell ĂŠrdekeltsĂŠgeit, nĂŠmi ellĂĄtĂĄsbeli zavart okozva ezzel. MĂŠg jĂł, hogy sztrĂĄjk is volt: az Exxon napi 200 ezer hordĂłs, a Shell pedig – egy korĂĄbbi – tĂĄmadĂĄst kĂśvetően napi 169 ezer hordĂłs vesztesĂŠget kĂśnyvelhetett el.

Az OPEC-tagok szerint mindenesetre van elĂŠg olaj a piacon, Ă­gy egyelőre nem gondolkodnak a kitermelĂŠs emelĂŠsĂŠn (de az is lehet, hogy egyszerűen csak a piszok gyenge dollĂĄrt prĂłbĂĄljĂĄk Ă­gy kompenzĂĄlni, legalĂĄbbis mĂŠg egy ideig – a szerk.). A spekulĂĄnsok mindenesetre mĂŠg komolyabb emelkedĂŠsre rendezkedtek be. Erre utal ugyanis, hogy a New York-i ĂĄrutőzsdĂŠn nőtt a nettĂł vĂŠteli oldal arĂĄnya: mĂ­g kĂŠt hete 66,5 ezer ilyen pozĂ­ciĂł volt, addig a mĂşlt hĂŠten mĂĄr 70 ezer felett volt e szĂĄm.