close
Olajkáosz Nigériában
Egyéb - Olaj

Olajkáosz Nigériában

TermelĂŠs. Az Exxon termelĂŠse leĂĄllt az OPEC-tag NigĂŠriĂĄban, a ShellĂŠ pedig akadozik. SztrĂĄjkok, szabotĂĄzsakciĂłk a hĂĄttĂŠrben.

Az ExxonMobil teljesen leĂĄllĂ­totta a nigĂŠriai termelĂŠsĂŠt, ezzel napi 770 ezer hordĂł termelĂŠse esett ki. A kĂŠnyszerlĂŠpĂŠst az a sztrĂĄjk vĂĄltotta ki, amelyben a dolgozĂłk kompenzĂĄciĂłs csomagot kĂśvetelnek a Platts ĂŠrtesĂźlĂŠse szerint. A cĂŠg az Erha, a Qua Iboe, az Oso ĂŠs a Yoho mezőkĂśn dolgozott. BezĂĄrt a napi 400 ezer hordĂł kapacitĂĄsĂş Qua Iboe exportterminĂĄl ĂŠs leĂĄllt az Bonny NGL kikĂśtő is.
A szakszervezeti vezetők ĂĄllĂ­tĂłlag pĂŠnteken tĂĄrgyaltak az orszĂĄg olajminiszterĂŠvel, Odein AjumogobiĂĄval az eredmĂŠnyről mĂŠg nem ĂŠrkezett hĂ­r.

A mĂşlt hĂłnapban mĂĄr egyszer kilĂĄtĂĄsba helyezett egy orszĂĄgos sztrĂĄjkot a szakszervezet, szĂĄz munkĂĄs elbocsĂĄtĂĄsa utĂĄn, ĂĄm akkor a kormĂĄny kĂśzbelĂŠpett ĂŠs az ExxonMobil visszavonta a dĂśntĂŠst. A legutĂłbbi termelĂŠs leĂĄllĂ­tĂĄsok előtt a nigĂŠriai napi olajtermelĂŠst 1,2 milliĂł hordĂł volt, ebből kĂśrĂźlbelĂźl 700 ezer hordĂł volt kitĂŠve folyamatos katonai tĂĄmogatĂĄsoknak ĂŠs szabotĂĄzsakciĂłknak.

Folyamatos szabozsakiĂłk ĂĄldozata az angol-holland Shell is NigĂŠriĂĄban. MegerősĂ­tette, hogy a napokban ĂşjbĂłl robbantĂĄs tĂśrtĂŠnt a Niger folyĂł deltĂĄja keleti rĂŠszĂŠn haladĂł vezetĂŠkĂŠnĂŠl. IsmĂŠt a helyi, A Niger DeltĂĄja FelszabadĂ­tĂĄsi Mozgalom (MEND) nevű szervezet ĂĄll a tĂĄmadĂĄs mĂśgĂśtt, ahogyan a korĂĄbbiak mĂśgĂśtt is. Most a Rivers ĂĄllambeli Kula folyĂłtĂłl kiindulĂł cső egy szakaszĂĄt robbantottĂĄk fel. A mĂşlt hĂŠt elejĂŠn a Shell mĂĄr kĂśzĂślte, hogy csĂśkkent a Bonny kĂśnnyűolaj mennyisĂŠg termelĂŠse ĂŠs szĂĄllĂ­tĂĄsa. Napi 169 ezer hordĂłnyi termelĂŠsĂŠt ĂŠrintette ugyanis kĂŠt hete egy mĂĄsik tĂĄmadĂĄs, mely Êrte a Cawthorne-csatornĂĄnĂĄl lĂŠvő vezetĂŠkĂŠt is.