close
Mintegy 13 milliárd koronás nyereséggel zár az RWE Transgas
Egyéb - Gáz

Mintegy 13 milliárd koronás nyereséggel zár az RWE Transgas

A legnagyobb csehorszĂĄgi gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł, az RWE Transgas tavaly 12,8 milliĂĄrd koronĂĄs adĂłzott nyeresĂŠget ĂŠrt el, ami 56 szĂĄzalĂŠkkal tĂśbb, mint 2006-ban – kĂśzĂślte pĂŠnteken az RWE Transgas vezĂŠrigazgatĂł elnĂśke Martin Herrmann. Megjegyezte: A tĂĄrsasĂĄg a nyeresĂŠg nagymĂŠrtĂŠkű nĂśvekedĂŠsĂŠt elsősorban a kĂźlfĂśldi gĂĄzeldĂĄsoknak kĂśszĂśnheti. Ugyanakkor az RWE Transgas bevĂŠtelei 7,6 szĂĄzalĂŠkkal 78,6 milliĂĄrd koronĂĄra csĂśkkentek 2006-hoz kĂŠpest.

A csehorszĂĄgi gĂĄzeladĂĄs a bevĂŠtelek 65 szĂĄzalĂŠkĂĄt hozta, mĂ­g a kĂźlfĂśldi eladĂĄsok 27 szĂĄzalĂŠkot. A gĂĄz tranzitszĂĄllĂ­tĂĄsa a cĂŠgnek a nyeresĂŠg nyolc szĂĄzalĂŠkĂĄt biztosĂ­totta. Az RWE Transgas a tavalyi ĂŠvben kĂźlfĂśldre tĂśrtĂŠnő szĂĄllĂ­tĂĄsait megduplĂĄzta, s ez hozta a nagyobb nyeresĂŠget. Az ĂśsszbevĂŠtelek csĂśkkenĂŠse a cĂŠg vezetĂŠse szerint elsősorban a tavalyi enyhe tĂŠlnek, s ennek kĂśvetkeztĂŠben az alacsonyabb gĂĄzeladĂĄsnak ĂŠs ĂĄraknak a kĂśvetkezmĂŠnye.

Az RWE Transgas rĂŠszesedĂŠse a csehorszĂĄgi fĂśldgĂĄzeladĂĄsbĂłl a kimutatĂĄsok szerint tavaly 72 szĂĄzalĂŠkos volt, mĂ­g 2006-ban 81 szĂĄzalĂŠk. A csĂśkkenĂŠst a csehorszĂĄgi fĂśldgĂĄzpiac liberalizĂĄciĂłja vĂĄltotta ki. Martin Herrmann szerint a cĂŠg szĂĄmolt ezzel, s a kĂśvetkező időszakban mĂŠg Ăşjabb, mĂŠrsĂŠkelt csĂśkkenĂŠssel szĂĄmol.

“MeggyőződĂŠsĂźnk, hogy a piac dĂśntő rĂŠszĂŠt tovĂĄbbra is az RWE Transgas fogja ellenőrzĂŠse alatt tartani” – mondta ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak a vezĂŠrigazgatĂł elnĂśk. A piacliberalizĂĄciĂł eddigi eredmĂŠnye szerinte annak bizonyĂ­tĂŠka, hogy a nĂŠmet tulajdonban lĂŠvő energetikai cĂŠg jĂłl felkĂŠszĂźlt erre a helyzetre. BeruhĂĄzĂĄsokra az RWE Transgas tavaly 3,6 milliĂĄrd koronĂĄt kĂśltĂśtt. “2011-ig Ăśsszesen 11 milliĂĄrd koronĂĄt kĂ­vĂĄnunk befektetni a Cseh KĂśztĂĄrsasĂĄgban. Elsősorban Ăşj tĂĄrolĂłi kapacitĂĄsokat ĂŠpĂ­tĂźnk ĂŠs rĂŠszt veszĂźnk egy Ăşj gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠben is” – fejtette ki Martin Herrmann.

Az RWE Trnasgasnak CsehorszĂĄgban mintegy 2,3 milliĂł kliense van. Az energetikai szektorban mintegy kĂŠttucat cĂŠget tart ellenőrzĂŠse alatt, ĂŠs a mĂĄsik nagy gĂĄzszĂĄllĂ­tĂłval, a PrazskĂĄ PlynĂĄrenskĂĄ-val a mĂĄsodik idei negyedĂŠvben 3 szĂĄzalĂŠkkal emeltĂŠk a lakossĂĄgi fĂśldgĂĄz ĂĄrĂĄt.