close
Teheráni gáztalálka lesz hétfőn
Egyéb - Gáz

Teheráni gáztalálka lesz hétfőn

GĂĄzkereskedelem. A gĂĄzkartell tervezetĂŠvel utazik az orosz kĂźldĂśttsĂŠg ĂĄprilis 28-ĂĄn TeherĂĄnba, a GĂĄz-exportĂĄlĂł OrszĂĄgok FĂłrumĂĄra. Ez a szervezet alakulna ĂĄt a vilĂĄg gĂĄzpiacĂĄt ellenőrző tĂśmĂśrĂźlĂŠssĂŠ.

OroszorszĂĄg elkĂŠszĂ­tette a majdani gĂĄzkartell műkĂśdĂŠsĂŠnek a vĂĄzlatĂĄt. Az anyagot hĂŠtfőn, TeherĂĄnban tĂĄrja az ĂŠrintettek, a GĂĄz-exportĂĄlĂł orszĂĄgok FĂłruma tagjai elĂŠ (GCEF). Az Energy Business informĂĄciĂłi szerint a javaslat kevĂŠsbĂŠ kemĂŠny, mint az, amit az irĂĄniak korĂĄbban megfogalmaztak. A fĂłrumot befolyĂĄsos gĂĄzlobbi szĂśvetsĂŠggĂŠ alakĂ­tanĂĄ, olyannĂĄ, mint az olajpiacon az OPEC. Az orosz ipari ĂŠs energia minisztĂŠrium, valamint a Gazprom kĂŠszĂ­tette a javaslatot.

A kartellszerű tĂĄrsulĂĄs ĂĄrformulĂĄk meghatĂĄrozĂĄsĂĄĂŠrt ĂŠs vezetĂŠki beruhĂĄzĂĄsok tervezĂŠsĂŠĂŠrt is felelne. Ipari kĂśrĂśk szerint azonban a lehetsĂŠges tagoknak nehĂŠz lesz egyetĂŠrtĂŠsre jutniuk a szervezet majdani szerepĂŠről. OroszorszĂĄg pĂŠldĂĄul nem tĂĄmogatja a szigorĂşan vett, kartellszerű megĂĄllapodĂĄst a lehetsĂŠges politikai problĂŠmĂĄk miatt.

Vlagyimir Milov, a moszkvai Energiapolitikai IntĂŠzet elnĂśke is azt hangsĂşlyozta, hogy kis esĂŠlyt lĂĄt a szervezet kartellszerű műkĂśdĂŠsĂŠre, mert a potenciĂĄlis tagoknak nagyon eltĂŠrő ĂŠrdekeik ĂŠs stratĂŠgiai megĂĄllapodĂĄsaik vannak.