close
Biodízel üzemet avatott a Rossi
Egyéb - Olaj

Biodízel üzemet avatott a Rossi

MegĂşjulĂł. Évi 150 ezer tonna biodĂ­zel előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra kĂŠpes Ăźzem nyĂ­lt meg ĂźnnepĂŠlyes keretek kĂśzĂśtt ma KomĂĄromban.

A Rossi Biofuel Zrt. – amelyben a MOL-csoport 25% plusz egy rĂŠszvĂŠnyrĂŠszesedĂŠst birtokol – gyĂĄrĂĄnak kapacitĂĄsĂĄbĂłl a MOL ĂŠvi 120 ezer tonnĂĄt kĂśt le. Ezzel a tĂĄrsasĂĄg biztosĂ­tja, hogy a dĂ­zel Ăźzemanyagai megfelelnek az EurĂłpai UniĂł biokomponens-tartalomra vonatkozĂł előĂ­rĂĄsainak is.

A biodĂ­zel komponenst (zsĂ­rsav-metilĂŠszter) előĂĄllĂ­tĂł 39 főt foglalkoztatĂł Ăźzem hozzĂĄvetőleg 30 milliĂł eurĂłs beruhĂĄzĂĄsban ĂŠpĂźlt. A megnyitĂłn Ăźnnepi beszĂŠdet tartott Garamhegyi Ábel, a GKM szakĂĄllamtitkĂĄra, Franz Voves, StĂĄjerorszĂĄg tartomĂĄnyi kormĂĄnyzĂłja ĂŠs Dr. Kelemen BĂŠla, a MOL finomĂ­tĂĄsi igazgatĂłja. A biodĂ­zelgyĂĄrat megĂĄldotta Karl Schauer perjel Mariazellből ĂŠs Dr. Udvardy GyĂśrgy pĂźspĂśk EsztergombĂłl.

 

„KivĂĄlĂł minősĂŠgben, a legmodernebb technolĂłgiĂĄval felszerelt ĂźzemĂźnkben az ipari- ĂŠs kĂśrnyezetvĂŠdelmi szabvĂĄnyoknak szigorĂşan megfelelve ĂĄllĂ­tjuk elő a biodĂ­zelt, tĂśbbnyire repce, napraforgĂł ĂŠs hasznĂĄlt sĂźtőolaj felhasznĂĄlĂĄsĂĄval. A termelĂŠs sorĂĄn mellĂŠktermĂŠkkĂŠnt keletkező glicerint biogĂĄzĂźzemeknek vagy mĂĄs ipari felhasznĂĄlĂĄsra adunk ĂĄt – mondta Rudi Roth, a Rossi Biofuel Zrt. tĂśbbsĂŠgi tulajdonosa.

„A MOL-csoport stratĂŠgiĂĄjĂĄban ĂŠvek Ăłta kiemelkedő fontossĂĄgĂş az Ăźzemanyagok kĂśrnyezetre gyakorolt hatĂĄsĂĄnak javĂ­tĂĄsa. A ma ĂĄtadott Ăźzem a dĂ­zel gĂĄzolajhoz keverendő biodĂ­zel komponens hosszĂştĂĄvĂş biztosĂ­tĂĄsĂĄt szolgĂĄlja” – mondta Dr. Kelemen BĂŠla, MOL finomĂ­tĂĄsi igazgatĂłja. A MOL 2005. jĂşlius 1-től ĂĄttĂŠrt a kĂŠnmentes Ăźzemanyagok kizĂĄrĂłlagos gyĂĄrtĂĄsĂĄra ĂŠs forgalmazĂĄsĂĄra, illetve megkezdte a nĂśvĂŠnyi eredetű alkoholbĂłl előĂĄllĂ­tott Ăźzemanyag-komponens, a bio-ETBE gyĂĄrtĂĄsĂĄt ĂŠs a motorbenzinekhez valĂł keverĂŠsĂŠt.

Az EurĂłpai UniĂł 2003/30/EC direktĂ­vĂĄja ĂŠrtelmĂŠben a tagĂĄllamoknak biztosĂ­taniuk kell, hogy a piacaikon ĂŠrtĂŠkesĂ­tett motorikus Ăźzemanyag bioĂźzemanyag tartalma 2010-ig elĂŠrje az 5,75%-ot. A MOL-kutaknĂĄl ennek megfelelően 2008. januĂĄr 1-je Ăłta mĂĄr 4.4%-os biodĂ­zel komponens tartalmĂş gĂĄzolajat lehet tankolni. A megĂşjulĂł komponens rĂŠvĂŠn a gĂĄzolajat hasznĂĄlĂł autĂłsok ĂŠvente 200 000 tonnĂĄval kevesebb szĂŠn-dioxidot juttatnak a lĂŠgkĂśrbe, mint tennĂŠk ezt a hagyomĂĄnyos gĂĄzolajjal.