close
Továbbra is magas szinten tartják magukat a nyersolajárak
Egyéb - Olaj

Továbbra is magas szinten tartják magukat a nyersolajárak

TovĂĄbbra is hordĂłnkĂŠnti 90 dollĂĄros szint kĂśrĂźl mozognak az olajĂĄrak a nemzetkĂśzi piacokon. Ennek elsősorban spekulĂĄciĂłs okai lehetnek – vĂŠlik elemzők. Ám a magas ĂĄrszinthez az is hozzĂĄjĂĄrul, hogy a kĂśvetkező hetekre rendkĂ­vĂźli hideget jeleznek az ĂŠszak-amerikai kontinensre, s a zord időjĂĄrĂĄs az olaj ĂŠs a kĂŠsztermĂŠk – benzin, gĂĄzolaj – fogyasztĂĄs megugrĂĄsĂĄhoz, a kĂŠszletek apadĂĄsĂĄhoz vezethet. CsĂśkkentik viszont az ĂĄremelĂŠsi nyomĂĄst a vilĂĄgszerte magas nyersolaj- ĂŠs termĂŠktartalĂŠkok – Ă­rja a NĂŠpszava.

SzakĂŠrtők szerint ebben az ĂŠvben is erősen hullĂĄmzĂł ĂĄrmozgĂĄs vĂĄrhatĂł a nemzetkĂśzi kőolajpiacon. Arra azonban szĂĄmĂ­tani lehet, hogy a nyersola­jĂŠrt az ĂŠv nagy rĂŠszĂŠben hordĂłnkĂŠnt 90 dollĂĄr kĂśrĂźli Ăśsszeget kell majd fizetniĂźk a vevőknek. Emiatt vĂĄrhatĂłan az ĂŠves ĂĄtlagĂĄr is a tavalyi hordĂłnkĂŠnti 78-80 dollĂĄrt jelentősen meghaladĂł, 90 dollĂĄrt megkĂśzelĂ­tő szintre nĂśvekszik idĂŠn. Ez pedig azzal jĂĄrhat, hogy idehaza a tavaly ĂŠves ĂĄtlagban kialakult literenkĂŠnti 280 forint kĂśrĂźli hajtĂłanyagĂĄrak helyett ebben az ĂŠvben 300-310 forint kĂśzĂśtti benzin- ĂŠs gĂĄzolajĂĄrakkal lehet kalkulĂĄlni. Emellett az is szinte bizonyos, hogy a dĂ­zelhajtĂłanyag ĂĄra tartĂłsan olyan magas marad, mint a benzinfĂŠlĂŠkĂŠ.

Tavaly az ĂźzemanyagĂĄrakat csillapĂ­tĂł kĂśrĂźlmĂŠny volt, hogy az olajĂĄr- emelkedĂŠst jelentős mĂŠrtĂŠkben kompenzĂĄlta a dollĂĄr nemzeti valutĂĄkkal szembeni, szinte ĂĄllandĂł gyengĂźlĂŠse. IdĂŠn azonban nem lehet hasonlĂł folyamatra szĂĄmĂ­tani, mi tĂśbb, az amerikai fizetőeszkĂśz erősĂśdĂŠse jelezhető előre. Vagyis ebben az ĂŠvben előrelĂĄthatĂłlag nem egyenlĂ­ti majd ki mĂŠg rĂŠszben sem a dollĂĄr ĂĄrfolyamesĂŠse az olajĂĄrak magasba szĂśkĂŠsĂŠt.

Â