close
Jó évet zárt az európai szélenergia szektor
Egyéb - Megújuló

Jó évet zárt az európai szélenergia szektor

FőkĂŠnt SpanyolorszĂĄg jeleskedett tavaly a szĂŠlerőmű ĂŠpĂ­tĂŠsekben EurĂłpĂĄban, amely zĂśldenergia szektor vĂŠgĂźl a nettĂł beĂŠpĂ­tett kapacitĂĄst tekintve jobban fejlődĂśtt bĂĄrmely mĂĄs erőműszektornĂĄl. Az EurĂłpai SzĂŠlenergia SzĂśvetsĂŠg (EWEA) most nyilvĂĄnossĂĄgra hozott adatai szerint az Ăśreg kontinensen a szĂŠlenergia potenciĂĄl 18 szĂĄzalĂŠkkal, 56 535 megawattra emelkedett. Mindezek ellenĂŠre az uniĂłs tagĂĄllamok a vĂĄrtnĂĄl kisebb mĂŠrtĂŠkben voltak kĂŠpesek csupĂĄn fejleszteni szĂŠlenergia szektorukat.

Az EurĂłpai UniĂł hatĂĄrĂĄn belĂźl tavaly 8 554 megawattnyi szĂŠlerművet hĂşztak fel, ez mintegy 935 megawattnyi nĂśvekedĂŠs a 2006-os esztendőhĂśz kĂŠpest. Az erőműfejlesztĂŠsekkel mintegy 90 milliĂł tonna szĂŠn-dioxid kibocsĂĄtĂĄst takarĂ­tott meg EurĂłpa ĂŠves szinten, ĂŠs emellett 119 terawattĂłra ĂĄramot termelt, ami az EU villamos energia felhasznĂĄlĂĄsĂĄnak 3,7 szĂĄzalĂŠka. Az ezredfordulĂłn ugyanez az arĂĄny alig haladta meg a 0,9 szĂĄzalĂŠkot. “Az mindenkĂŠppen pozitĂ­v fejlemĂŠny, hogy tĂśbbi szektorhoz kĂŠpest kiemelkedően teljesĂ­t a szĂŠlerőmű szektor, ĂĄm ha  spanyolokat kivesszĂźk a kalapbĂłl, Ăşgy az eredmĂŠny mĂĄr csak enyhe csĂśkkenĂŠst mutat.” – mondta Christian Kjaer, az EWEA Ăźgyvezető igazgatĂłja.

És valĂłban. SpanyolorszĂĄg rekordmennyisĂŠgű, 3 522 megawattnyi szĂŠlermővet telepĂ­tett tavaly, Ă­gy energifelhasznĂĄlĂĄsĂĄnak mintegy 10 szĂĄzalĂŠkĂĄt mĂĄr ebből a megĂşjulĂł energiafajtĂĄbĂłl nyeri. komoly nĂśvekedĂŠst ĂŠrt el FranciaorszĂĄg is 888, illetve OlaszorszĂĄg 603 megawattnyi szĂŠlerőmű felĂŠpĂ­tĂŠsĂŠvel. Az Ăşj tagĂĄllamokban a kapcitĂĄst tekintve 60 szĂĄzalĂŠkos a szĂŠlenergia fejlődĂŠse, a legnagyobbat LengyelorszĂĄgnak sikerĂźlt szakĂ­tania 276 megawattal. A csehek ĂŠs a bolgĂĄrok 63, illetve 34 megawattnyi kapacitĂĄst hoztak Ăśssze. MagyarorszĂĄg 61 megawattjĂĄhoz csupĂĄn 4 megawattot volt kĂŠpes hozzĂĄcsapni 2007-ben.

A tavalyi, Ăśsszesen 12 szĂĄzalĂŠkos potenciĂĄlnĂśvekedĂŠs ellenĂŠre nagyobb ugrĂĄst is vĂŠgre tudtak volna hajtani az eurĂłpai orszĂĄgok – vĂŠlekedtek az elemzők, hiszen a globĂĄlis szĂŠlturbina piac ugyanezen idő alatt 30 szĂĄzalĂŠkkal, 20 ezer megawattra emelkedett, ĂŠs az eurĂłpai gyĂĄrtĂłcĂŠgek mĂŠg most is vezetők a piacon ĂŠvi mintegy 25 milliĂĄrd eurĂłs forgalommal. A fejlődĂŠs visszafogĂĄsĂĄnak oka tĂśbb orszĂĄgnĂĄl, az adminisztrĂĄciĂłs folyamatok hosszabbodĂĄsa, illetve a hĂĄlĂłzatra csatlakozĂĄs problĂŠmĂĄi, valamint szabĂĄlyozĂłi bizonytalansĂĄg.

Az ezredfordulĂł Ăłta mintegy 158 ezer megawatt kapacitĂĄst hĂşztak fel mindent egybevetve az EU terĂźletĂŠn. Ebből 88 ezer megawatt Ăşj gĂĄzerőmű, 47 ezer megawatt szĂŠlerőmű, 9 600 megawatt szenes erőmű, 4 200 megawatt olajtĂźzelĂŠsű erőmű, 3 100 megawatt vĂ­zerőmű, 1 700 megawatt biomasszĂĄs erőmű, ĂŠs 1 200 megawatt nukleĂĄris erőmű volt, az EWEA adatai szerint.