close
Csak PR-fogás az OMV Mollal való összefonódási bejelentése?
Egyéb - Olaj

Csak PR-fogás az OMV Mollal való összefonódási bejelentése?

Az osztrĂĄk OMV tovĂĄbbra sem mondott le arrĂłl a szĂĄndĂŠkĂĄrĂłl, hogy előbb-utĂłbb a Molban tĂśbbsĂŠgi rĂŠszesedĂŠst szerezzen, majd ezt kĂśvetően a kĂŠt olajtĂĄrsasĂĄg egyesĂźljĂśn. EzĂŠrt hivatalos, előzetes ĂśsszefonĂłdĂĄsi bejelentĂŠst tett a brĂźsszeli EurĂłpai BizottsĂĄgnĂĄl – Ă­rja a NĂŠpszava.

Mint ismeretes, az EurrĂłpai BizottsĂĄg belső piac műkĂśdĂŠsĂŠĂŠrt felelős biztosa, az Ă­r Charlie McCreevy korĂĄbban levelet Ă­rt a magyar illetĂŠkes miniszternek, ĂŠs ebben az Ăźggyel kapcsolatos kĂŠrdĂŠseket tett fel. A vĂĄlaszok kiĂŠrtĂŠkelĂŠse most van folyamatban, a BizottsĂĄg mĂŠg nem tĂĄrgyalt rĂłluk. KovĂĄcs LĂĄszlĂł uniĂłs biztos erről Ăşgy nyilatkozott, hogy nem szĂĄmol MagyarorszĂĄg elmarasztalĂĄsĂĄval. ÁllĂĄspontja szerint ha ez az egyesĂźlĂŠs vĂŠgbemenne, akkor egy olyan hatalmas tĂĄrsasĂĄg jĂśnne lĂŠtre, amely az egĂŠsz tĂŠrsĂŠg tĂśltőĂĄllomĂĄsainak, illetve finomĂ­tĂłinak dĂśntő tĂśbbsĂŠgĂŠt, a szĂĄzhalombattait, a schwechatit ĂŠs a pozsonyit kezĂŠben tartanĂĄ. A magyar biztos szerint ez a versenyszabĂĄlyokba ĂźtkĂśzne. Az OMV ĂĄltal kĂŠrt vizsgĂĄlat arra irĂĄnyul, hogy az ĂĄltaluk tervezett ĂśsszeolvadĂĄs gĂĄtolja-e a szabad versenyt az uniĂłs piacon, valamint nem jĂĄr-e ez az ĂĄrak emelkedĂŠsĂŠre a fogyasztĂłk szĂĄmĂĄra. A dĂśntĂŠsre legkorĂĄbban 25 napon belĂźl kerĂźlhet sor, vagyis mĂĄrcius első felĂŠben. Az is előfordulhat azonban, hogy az Ăźgy mĂŠlyebb vizsgĂĄlatot kĂśvetel, amire esetleg mĂŠg hĂĄrom hĂłnapot kell vĂĄrni. Az EurĂłpai BizottsĂĄg Ăşgy is dĂśnthet, hogy egyĂĄltalĂĄn nem foglalkozik a kĂŠrdĂŠssel.

Egyes elemzők felhĂ­vtĂĄk a figyelmet arra, hogy az OMV-t kĂśti a szavazati korlĂĄt, Ă­gy hĂĄt hiĂĄba van 20 szĂĄzalĂŠkot meghaladĂł rĂŠszesedĂŠse a Molban, csak 10 szĂĄzalĂŠkkal szavazhat, ezzel szemben a magyar tĂĄrsasĂĄg ĂŠs a vele egyĂźtt voksolĂłk tĂśbb mint 40 szĂĄzalĂŠkos szavazatot tudhatnak maguk mĂśgĂśtt. Így az osztrĂĄkoknak semmi remĂŠnyĂźk sincs arra, hogy ĂĄtvegyĂŠk az irĂĄnyĂ­tĂĄst a Molban. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mind a magyar kormĂĄny, mind az olajtĂĄrsasĂĄg ellensĂŠgesnek Ă­tĂŠli meg az OMV akciĂłjĂĄt.

Az uniĂłs jog szakĂŠrtője, VĂĄrnai Rupert ĂźgyvĂŠd a NĂŠpszavĂĄnak elmondta: nem lehet pontosan tudni, hogy az OMV milyen adatokat adott meg BrĂźsszelnek. Az ĂĄllĂĄsfoglalĂĄs-kĂŠrĂŠsnek ugyan nincs akadĂĄlya, de jelenleg semmifajta egyesĂźlĂŠsi folyamatrĂłl nem beszĂŠlhetĂźnk, Ă­gy az egĂŠsz OMV-akciĂł csak PR-fogĂĄskĂŠnt ĂŠrtĂŠkelhető.

Â