close
Befagyasztották a PDVSA 12 milliárdját
Egyéb - Olaj

Befagyasztották a PDVSA 12 milliárdját

A venezuelai ållami olaj Ês gåzipari tårsasågnak 12 milliård dollårjåt fagyasztottåk be, az Üsszeg az Exxont illetnÊ. A helyi energiaminiszter szerint a PDVSA túlÊli a befagyasztåst, s ßgyvÊdekkel jårtatja majd ki, hogy ne kelljen fizetnie.

Sem a PDVSA kĂŠszpĂŠnzĂĄllomĂĄnyĂĄt, sem nemzetkĂśzi tevĂŠkenysĂŠgĂŠt nem ĂŠrinti a dĂśntĂŠs, hogy 12 milliĂĄrd dollĂĄrjĂĄt befagyasztottĂĄk egy most kĂśzzĂŠtett bĂ­rĂłsĂĄgi dĂśntĂŠs alapjĂĄn, jelentette be a venezuelai energia miniszter, Rafael Ramirez pĂŠnteken. „A tĂĄrsasĂĄg tevĂŠkenysĂŠge folyamatos ĂŠs 100 szĂĄzalĂŠkos”, kĂśzĂślte.
A venezuelai ĂĄllami olaj- ĂŠs gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄg az ExxonMobillal szemben maradt alul. A vĂĄlasztott bĂ­rĂłsĂĄg csĂźtĂśrtĂśkĂśn hozott hatĂĄrozatot az amerikai tĂĄrsasĂĄg panasza nyomĂĄn. Az ExxonMobil a Cerro Negro nehĂŠzolaj projekben vett rĂŠszt az Orinoco folyĂł deltĂĄjĂĄban. A vĂĄllalkozĂĄban 41,7 szĂĄzalĂŠka volt, ĂĄm ennek egy rĂŠszĂŠből azonban a helyi „nemzetĂ­tĂŠsi tĂśrekvĂŠsek” rĂŠszekĂŠnt ĂŠs utĂłlag meghozott tĂśrvĂŠnyekre tĂĄmaszkodva a fenti ĂĄllami tĂĄrsasĂĄg tavaly jĂşniusban rĂŠszebn ki akarta szorĂ­tani, emlĂŠkeztet a Platts. A tĂĄrsulĂĄsi szerződĂŠs ĂşjratĂĄrgyalĂĄsĂĄt kĂśvetelte azzal a cĂŠllal, hogy lezĂĄrultĂĄval az amerikai partner a mostaninĂĄl kisebb hĂĄnyada maradjon. Az Exxon nem volt hajlandĂł tĂĄrgyalni, s kivonult az orszĂĄgbĂłl.
Ramirez pĂŠnteken azzal vĂĄdolta az ExxonMobilt, hogy lĂŠpĂŠse a venezuelai ĂŠrdekek ellen valĂł volt. A PDVSA ĂźgyvĂŠdeket fog megbĂ­zni annak ĂŠrdekĂŠben, hogy nem kelljen az amerikai cĂŠgnek a hĂĄtrahagyott eszkĂśzĂśkĂŠrt kifizetnie a 12 milliĂĄrd dollĂĄrt.