close
Tovább üzemeltetnék a 43 éves atomerőművet
Atom - Egyéb

Tovább üzemeltetnék a 43 éves atomerőművet

Az üzemeltető Nuclenor benyújtotta az üzemelési engedély meghosszabbítására vonatkozó kérelmét az egyblokkos Santa Maria de GaroĂąa atomerőműre a spanyol nukleáris hatósághoz (Consejo de Seguridad Nuclear – CSN), jelentette be a cég.

Az 1971 óta üzemben lévő 446 megawattos forralóvizes blokkra részletes felújítási és átalakítási tervet dolgoztak ki. A CSN augusztusban kért műszaki kiegészítést a korábban, májusban egyszer már benyújtott engedélykérelemhez. A kiegészítés az üzemidő hosszabbításával, valamint a reaktortartály időszakos ellenőrzéseivel és próbáival kapcsolatos kérdésekre vonatkozott. Emellett tartalmaznia kell a 2011-es fukushimai baleset tanulságaiból származó, az európai stressz-tesztek során elhatározott átalakításokat.

A Nuclenor, amely a spanyol Endesa és Iberdrola tulajdona, 2012 decemberében állította le az atomerőművet, hat hónappal az üzemelési engedély lejárta előtt. Ennek oka az energiatermelésre és a kiégett üzemanyagra kivetett adó volt, amely miatt nem lett volna gazdaságos a reaktor üzemeltetése.

2014 májusában a Nuclenor kezdeményezte az üzemeltetési engedély megújítását, miután egy törvényi változtatás lehetővé tette, hogy a nem biztonsági okokból leállított atomerőműveket újra lehessen indítani.

Forrás: NucNet