close
Tovább húzódik az új bolgár erőmű építése
Atom - Egyéb

Tovább húzódik az új bolgár erőmű építése

Miután Bulgária többször elhalasztotta a belenei atomerőmű két blokkjának megépítéséről szóló végleges megállapodást Oroszországgal, Szófia vasárnap azt javasolta, hogy a létesítmény létrehozásában más, nyugati energiaipari cégek is vegyenek részt.

Cvetan Cvetanov bolgár miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter azt mondta, hogy nem képzelhető el egyetlen, orosz cég részvételével a 8 milliárd euróba kerülő, kétezer megawattos teljesítményű létesítmény megépítése, csak más, nyugati vállalatok bevonásával. Hozzátette: vizsgálják a lehetőségét annak is, hogy “ejtenék” a belenei tervet, és helyette a meglévő kozloduji atomerőművet bővítenék egy újabb, hetedik blokkal. Cvetanov hangsúlyozta, ha ez utóbbi változat valósulna meg, akkor is csak több cég építhetné meg együttesen a blokkot.

A belenei atomerőmű építésével kapcsolatos tendert 2005-ben hirdették meg, a pályázatot az orosz Atomstroyexport (Atomsztrojexport) nyert meg. A bolgár elektromos művek (NEK) és az Atomstroyexport 2006. november 29-én írta alá az atomerőmű építéséről szóló előzetes megállapodást. Ezt 2011. júniusában három hónappal meghosszabbították. Tavaly szeptember végén pedig arról született megállapodás, hogy 2012. március 31-ig meghosszabbítják az atomerőmű építésével kapcsolatos egyeztetések határidejét.

Az eddigi tervek szerint Belenében két, egyenként ezer megawatt kapacitású orosz gyártmányú VVER reaktort szerelnének fel. Az atomerőmű ügye már a 80-as évek óta húzódik, a beruházást a 90-es évek elején leállították pénzhiány, illetve környezetvédők tiltakozása miatt, majd később az építés folytatásáról döntöttek.

Bulgária másik atomerőműve Kozlodujban van. Ott már csak két reaktor működik a korábbi hatból, mivel a bolgár kormány négyet leállított az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeként. A jelenleg még üzemelő ötös és hatos blokk az ország villamosenergia-szükségletének a harmadát elégíti ki.