close
Zajlanak az európai a stressz tesztek
Atom - Egyéb

Zajlanak az európai a stressz tesztek

Brüsszelben nyilvánosságra hozták az Európai Unió jelentését, melyben a Fukushima atomerőműben 2011 márciusában bekövetkezett balesetet követően az atomerőművek biztonságának növelésére elvégzett munkát részletezik.

A dokumentum ismerteti az atomerőművet üzemeltető tizennégy tagországban végrehajtott stressz teszt eredményét. Ugyanakkor azt is kijelentik, hogy amíg a szakértői értékelési folyamat nem fejeződik be, addig korai lenne bármilyen következtetés levonása a stressz teszt eredményeivel kapcsolatban egy adott tagállamot vagy egy adott erőművet illetően – írta a NucNet.

A stressz tesztek végleges eredményét várhatóan 2012 júniusában hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság. Ezzel párhuzamosan, a stressz-tesztek előzetes eredményei alapján a Bizottság felülvizsgálja az Európai Unió nukleáris biztonságot érintő jogszabályait és kidolgozzák a továbbfejlesztés lehetőségeit. Ez leginkább az egész unióra kiterjedő minimális műszaki biztonsági követelmények meghatározását, az engedélyezés és az ellenőrzés rendszerének javítását, a határokon átnyúló baleset-elhárítási rendszer kidolgozását, valamint a nukleáris kárfelelősség kiterjesztését érinti

 

NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.