close
Rijád lenyomná az olajárat
Blog - Egyéb - Olaj

Rijád lenyomná az olajárat

A Brent hordónkénti ára tartósan meghaladja a 125 dolláros szintet, az ilyen magas nyersanyagárak pedig a válságból éppen kilábaló világgazdaságot fenyegetik. A világ legnagyobb olajkitermelőjeként számon tartott Szaúd-Arábia ezért – részben amerikai érdekeket is szem előtt tartva – a kitermelés növelésére készül, hogy lenyomja az árakat. A piac már a bejelentésre reagált, kedden 70 centtel csökkent az olajár a New York-i tőzsdén.

Szaúd-Arábia növelné olajkitermelését – eddig ugyan még csak a sajtóban kering a hír, ám már ez is elég volt, hogy a tartósan 125-126 dolláros tartományban lévő Brent hordónkénti ára néhány óra alatt 70 centet essen. Rijád, a Financial Times értesülései szerint, tisztességes szintre akarja lenyomni az árakat. Az értesülést a szaúdi állami hírügynökség is megerősítette.

A fekete arany ára az elmúlt hónapokban ugyanis olyan magasságokba emelkedett, amelyre még nem volt példa. Néhány héttel ezelőtt a Brent hordónkénti ára – rövid időre ugyan – még a hordónkénti 130 dolláros szintet is átlépte, köszönhetően az iráni helyzet kiéleződésének, a Szíria elleni uniós olajembargónak és a kereslet egyre növekvő újjáéledésének. Az iráni helyzet többek között azért is hat fenyegetően a világ piacaira, mivel a perzsa állam beválthatja fenyegetőzését és lezárhatja a Hormuzi-szorost, a világ legfontosabb olajexportáló útvonalát. Részben ennek is köszönhető, hogy a tavalyi és az idei évben az üzemanyagok ára minden eddiginél magasabbra emelkedett Magyarországon

Szaúd-Arábia ugyan nem jelölte meg, milyen árszintet tartana “tisztességesnek”, ám elemzők szerint az árszint első körben 120 dollár körül stabilizálódhat. Rijád ugyanis nem csak a világ legnagyobb olajkészletével rendelkezik, de kitermelési kapacitásai is megfelelőek ahhoz, hogy akár naponta több millió hordóval (barrel=159 liter) emelje meg olajkitermelését és exportját, lenyomva így az árakat. Az ország már többször folyamodott ehhez az eszközhöz, legutóbb éppen tavaly, mikor az olajban gazdag Líbiában tomboló polgárháború miatt leállt az észak-afrikai ország kitermelése és exportja.

Mint az Energiainfo korábban kjözölte, a magas olajár komoly növekedési kockázatokkal jár a világgazdaságra nézve, ezen belül pedig kiemelten fenyegeti Magyarország növekedési kilátásait.