close
Eddig 5,4 milliárd dollár kártérítést fizetett a Tepco
Atom - Egyéb

Eddig 5,4 milliárd dollár kártérítést fizetett a Tepco

A Tepco (Tokyo Electric Power Company) vállalat közel 450 milliárd jen (5,4 milliárd dollár, 4,1 milliárd euró) kártérítést fizetett a Fukushima atomerőmű 2011. márciusi balesete által érintett lakosoknak. A vállalat tájékoztatása szerint 2012. március 9-ig 445,5 milliárd jen kártérítést fizettek ki. A kártérítés kifizetése a kormány által létrehozott Nukleáris Kártérítési Társaság alapjából történik. Az országban atomerőművet üzemeltető tizenkét áramszolgáltató vállalat mindegyike 90 millió dollárt fizetett az alapba.

Eddig csak a kártérítésre jogosultak 40 százaléka ért az eljárás végére. A Tepco 2011. májusban kezdte el a gyorssegély kifizetését azoknak, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat a Fukushima-Daiichi atomerőmű közeléből, valamint azoknak a mezőgazdasági termelőknek és halászoknak, akiket érintett a 2011. márciusi baleset. A teljes kártérítés kifizetését 2011 októberében kezdte el a vállalat – írta a NucNet.

“Időszakokra osztva fogadjuk a kártérítési igényeket, jelenleg a 2011. december és 2012. február között keletkezett költségeknél tartunk.” A vállalat tájékoztatása szerint “a kártérítés teljes összegét még mindig nehéz megbecsülni”.

A párizsi székhelyű Nuclear Energy Agency (NEA) jogi tanácsadója szerint a Tepco által létrehozott kártérítési eljárás megfelel a nukleáris tevékenységgel kapcsolatos felelősségbiztosítást érintő japán jogszabályoknak. “Annak ellenére, hogy Japán nem tagja a nukleáris felelősségbiztosítással kapcsolatos nemzetközi egyezményeknek, a felelősségbiztosításról megbízható nemzeti jogszabály gondoskodik” – jelentette ki a NEA.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.