close
Törökország csökkenti iráni olajimportját
Egyéb - Olaj

Törökország csökkenti iráni olajimportját

Taner Yildiz energiaügyi miniszter közölte, hogy Törökország mintegy 10 százalékkal fogja vissza az olajimportot, a Tupras, az ország egyetlen olajfinomító vállalata pedig jelezte, hogy 20 százalékkal csökkenti vásárlásait.

Az ankarai kormány nyilvánvalóan az amerikai nyomásnak engedve hozta meg a döntést. Az Egyesült Államok gazdasági szankciókat helyezett kilátásba azok ellen az országok ellen, amelyek nem mérséklik az iráni olaj bevitelét, hogy rászorítsák Teheránt nukleáris programjának leállítására. Törökország eddig ellenállt, és ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy csak az ENSZ által elrendelt szankciókat tekinti magára nézve kötelezőnek, az Egyesült Államok és az Európai Unió által kezdeményezetteket azonban nem.

Törökország olajszükségletének 30 százalékát fedezi Iránból, napi 200 ezer hordó olajat vásárol, ez az iráni export 7 százaléka. Yildiz energiaügyi miniszter elmondta, hogy a kieső iráni olajat várhatóan Líbiából és Szaúd-Arábiából pótolják. Líbiából az idén 1 millió tonnát kívánnak beszerezni.