close
Felfüggesztette romániai termelését a Chevron
Egyéb - Gáz

Felfüggesztette romániai termelését a Chevron

A Chevron határozatlan időre felfüggeszti romániai nemkonvencionális gáztermelését. Az észak-amerikai vállalat tegnap kiadott jelentésében a térségben élő civilek tiltakozását jelöli meg indokként. Világszerte, így Romániában is aggodalmat kelt a nemhagyományos gáz mélységi repesztéses technológiája, illetve annak a környezetre gyakorolt negatív hatása.

Vaslui (Vászló) megye lakói már egy hónapja tiltakoznak a román kormány azon döntése ellen, amely engedélyezi a Chevronnak a Barlad város közelében lévő lelőhelyen a nemhagyományos gáz termelését. A múlt hét végén Vama Veche és 2 Mai nevű lelőhelyek közelében élő lakosok is az utcára vonultak tiltakozni, a Chevron ezt követően hozta meg döntését.

A román lapok szerint a fent említett két területen, valamint Adamclisiben és Costinestiben a vállalatnak egyébként joga van a termelés bármikori megkezdésére. Erre, valamint fejlesztésre és üzemeltetésre az Ásványkincsek Nemzeti Ügynökségével kötött érvényes szerződéssel rendelkezik. Ez utóbbi blokkokat a Fekete-tenger és Bulgária határolja, ahol egyébként a törvény tiltja a repesztéses termelést. A két ország osztozik a lelőhelyen, korábban a bolgár hatóságok pedig már felhívták román munkatársaik figyelmét arra, hogy amennyiben elkezdik ott a termelést, az veszélyeztetheti a forrás épségét.

A Chevron jelezte továbbá, hogy készen áll a termeléssel kapcsolatos mindennemű információt a média és a civil közösség számára átadni a szerződési feltételektől a technológia emberi egészségre gyakorolt hatásait tanulmányozó jelentésekig. Megfigyelők szerint inkább a román hatóságok ódzkodnak a szerződések nyilvánosságra hozatalától. Az idén választások lesznek Romániában, így az ellenzéknek kapóra is jött a civilek támogatása ebben az ügyben.