close
Biztonságnövelés az EU-ban Fukushima után
Atom - Blog - Egyéb

Biztonságnövelés az EU-ban Fukushima után

Az Európai Unió Brüsszelben közzétette azt a dokumentumot, amelyben bemutatja a nukleáris energia biztonságával és védettségével kapcsolatos munkát, amelyet a japán Fukushima-Daiichi atomerőmű 2011. márciusi balesete nyomán kezdett.

A dokumentum ismerteti a stressz-tesztek részleteit és azok előrehaladását a tizennégy, atomerőművet üzemeltető tagországban. Ugyanakkor leszögezi, hogy a szakértői felülvizsgálatok befejeződése előtt korai még nyilatkozni egy adott tagállam vagy atomerőmű stressz-teszt eredményeiről. Az Európai Bizottság 2012 júniusában adja át a végső jelentését a stressz-tesztekről az Európai Tanácsnak – írta a NucNet.

Ezzel párhuzamosan, az első stressz-teszt eredmények alapján az Európai Bizottság megkezdte a nukleáris biztonsági szabályozás felülvizsgálatát és a javítási lehetőségek feltárását. Elsősorban a minimális műszaki biztonsági követelmények megfogalmazásán dolgoznak, amellyel az engedélyezés és ellenőrzés rendszerét kívánják javítani, valamint a határokon keresztül nyúló baleset-elhárítási felkészülést és a nukleáris kárfelelősségi rendszer javítását tűzték még fontos célként.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.