close
Kiszáll az új brit atomreaktorok építéséből az E.ON és az RWE
Atom - Egyéb

Kiszáll az új brit atomreaktorok építéséből az E.ON és az RWE

Az E.ON és az RWE Npower bejelentette, hogy felhagynak az Egyesült Királyságban létesítendő atomerőművekkel kapcsolatos terveikkel. Azt is bejelentették, hogy vevőt keresnek a 2009-ben alapított, általuk 50-50%-ban tulajdonolt Horizon Nuclear Power cég számára. Ennek a cégnek volt a feladata, hogy új blokkok építését előkészítse az Anglesey szigetén található Wylfa telephelyen és az Oldbury-on-Severn telephelyen Gloucestershire-ben.

Az RWE szerint mindkét cég külön stratégiai felülvizsgálatot tartott, és mindketten arra jutottak, hogy nem folytatják az atomenergia projektjeiket az Egyesült Királyságban. A vállalat szerint a Horizon megalapítása óta sok minden megváltozott. A globális gazdasági válságra ráment a nagy projektekre szánt nyereség, a nukleáris projektek pedig különösen nagyszabásúak, nagyon hosszú az átfutási idejük és a megtérülésük. Az RWE hozzátette, hogy különböző intézkedésekkel reagáltak az atomerőművek gyorsított németországi leszerelésére is, pl. leépítéssel, tőkeemeléssel, hatékonyság növeléssel és csekélyebb tőkeberuházást tartalmazó költségvetéssel – írta a NucNet.

Az E.ON szerint a negatív döntés a brit újépítésekről egy átfogó felülvizsgálat eredménye és a teljes E.ON csoport pénzügyi eredménye visszaesésének következménye. Tony Cocker az E.ON UK vezetője hozzátette, hogy a döntés szerint az E.ON más stratégiai projektekbe fektet be az Egyesült Királyságban, hogy gyorsabb megtérülésre tegyenek szert, szemben a hosszú idejű, nagy befektetésekkel, amelyeket a nukleáris projektek igényelnek.

A közlemény szerint az RWE és az E.ON mindent megtesz, hogy a Horizon vagyonát és fejlesztési tevékenységét minél gyorsabban és zökkenőmentesebben adhassák át egy új tulajdonosnak. Múlt hónapban még arról számolt be a Horizon, hogy megvette a földet az Oldbury-on-Seven atomerőmű telephelye részére. A korábbi tervek szerint a két telephelyen, Oldbury-ben és Wylfa-ban, összesen 6 gigawatt beépített kapacitást létesítettek volna.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.