close
Bulgária: elakadt az atomerőmű építése
Atom - Egyéb

Bulgária: elakadt az atomerőmű építése

Befektetők hiányában Bulgária kénytelen volt félbehagyni az Atomsztrojexporttal futó beruházását, a két reaktor közül csak az egyik épült meg. Az orosz vállalat ezért 1 milliárd eurós kártérítésre jogosult, Deljan Dobrev, bolgár gazdasági miniszter azonban megpróbálná a kötelezettség alól tárgyalások útján felmentetni országát.

Bulgária reméli, hogy nem von maga után jogi következményeket, hogy lefújta az Atomsztrojexporttal építtetendő atomerőmű-projektet. Az orosz vállalat Bulgáriától megbízást kapott két, egyenként 1000 megawatt teljesítményű reaktor építésére, és korábban már többször figyelmeztette Bulgáriát, annak 1 milliárd euró (1,33 milliárd USA dollár) kötbért kell fizetnie, amennyiben a tervet meghiúsítja.

„Érthető az oroszok kártérítési igénye, de nekünk is megvannak az indokaink a nem fizetésre”, mondta a napokban Deljan Dobrev bolgár gazdasági és energiaminiszter a TV7-nek. Ezt követően Moszkvába utazott az úgy megvitatására. Dobrev azt is elmondta, hogy országa eddig 885 millió dollárt (1,3 milliárd levát) költött a projektre, és több, mint 100 millió euróba kerülne a Dunára épített létesítmény lebontása.

Bulgária azért vetette el a beruházást, mert nem sikerült komoly külföldi beruházókat megnyernie az elmúlt három évben, miután a német RWE kilépett a befektetői körből. Az RWE egyébként pénzügyi nehézségek miatt több projekttől is visszalépett az elmúlt időszakban. Ezek ellenére Bulgária ki szándékozik fizetni a már megépült első reaktort és a 2000 megawattos Kozloduj erőműben üzemeltetné be. Petar Dimitrov korábbi energiaminiszter szerint Bulgária nincs jó pozícióban a tárgyalások során. „Nincsenek olyan okok, amelyek meggyőzhetnék Oroszországot arról, hogy ne igényelje a kártérítést.” Szerinte a végösszeg 800 millió és egymilliárd euró közötti lesz. „És létezik egy még rosszabb forgatókönyv, amely szerint Oroszország megtartja a már megépített 1000 megawattos reaktort”, fűzte tovább Dimitrov a nem túl jó kilátásokat.