close
Biztonságosak az orosz atomerőművek
Atom - Egyéb

Biztonságosak az orosz atomerőművek

Az orosz atomerőművekben végrehajtott stressz-tesztek igazolták, hogy az erőművek kibírják a külső természeti és emberi hatásokból származó terheléseket, tartalmazza az orosz nukleáris hatóság, a Rosztehnadzor erről készített összefoglaló jelentése.

A jelentés szerint a tesztek megmutatták, hogy a tervezési alapot meghaladó földrengéssel és egyéb külső veszélyforrásokkal szemben is rendelkeznek az erőművek tartalékokkal. Ezzel együtt az erőművek üzemeltetője, a Roszenergoatom intézkedéseket határozott el a biztonsági rendszerek megerősítése érdekében, elsősorban a hidrogénkezelő rendszerek terén.
A Roszenergoatom 33 nukleáris blokkot üzemeltet 10 oroszországi telephelyen. A mindössze 5 megawatt teljesítményű APS-1 Obnyinszk reaktor 2002-es végleges leállítása után további négy blokkon kezdték meg a leszerelést (Belojarszk-1,2 és Novovoronyezs-1,2) – írta a NucNet.

A jelenleg üzemelő blokkok 1971 (Novovoronyezs-3) és 2011 (Kalinyin-4) között léptek üzembe. A japán Fukushima atomerőmű 2011. márciusi balesete után határozta el a Rosztehnadzor, hogy az orosz reaktorokon is az Európai Unióban végzett stressz-tesztekhez hasonló vizsgálatot kell elvégezni.

A vizsgálatok során a külső extrém eseményekkel szembeni védelmet kellett áttekinteni, valamint értékelni kellett a tervezési alapnál súlyosabb baleseteket, köztük az energiaellátás elvesztését, a végső hőelnyelő elvesztését és az üzemanyag-sérüléssel járó súlyos balesetek kezelését.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.