close
Zöld jelzés új blokkoknak az USA-ban
Atom - Blog - Egyéb

Zöld jelzés új blokkoknak az USA-ban

Az USA nukleáris biztonsági hatósága (US Nuclear Regulatory Commission – NRC) két új blokkhoz adott kombinált létesítési és üzemeltetési engedélyt (combined construction and operating licence – COL) a dél-karolinai Virgil C Summer atomerőműben. Az NRC március 30-án jelentette be, hogy befejezte a South Carolina Electric & Gas Company (SCE&G) és a Santee Cooper cégek két Westinghouse AP1000 típusú reaktor építéséhez kapcsolódó kérelmének elbírálását.

Az NRC-t vezető öttagú bizottság 4-1 arányban találta az NRC eljárását megfelelőnek a szükséges hatósági biztonsági és környezeti felülvizsgálat során, amellyel megnyílt a lehetőség arra, hogy az NRC új blokkok engedélyeztetésével foglalkozó részlege (Office of New Reactors – NRO) kiadja a COL-t, tartalmazza az NRC közleménye. Az NRO engedélye alapján az SCE&G és a Santee Cooper megépítheti és üzemeltetheti az egyenként 1117 megawatt teljesítményű AP1000 reaktorokat. A blokkok a cégek jelenleg üzemelő reaktorának szomszédságában épülnek, mintegy 40 km-re Columbiától (Dél-Karolina) – írta a NucNet.

Az NRC a COL-t különféle ellenőrzések, a robbanó szelepek tesztje, valamint az energia-ellátás elveszítéséhez vezető extrém természeti körülményekkel kapcsolatos stratégia kidolgozása után adta meg. Egyúttal a bizottság utasította az NRO-t, hogy a COL megadásával párhuzamosan követelje meg az SCE&G és Santee Cooper cégektől, hogy alakítsanak ki megbízható pihentető medence műszerezést, és kérjék be a baleset-elhárítási szervezettel kapcsolatos információkat. Az NRC 10 munkanapon belül fogja kiadni az engedélyt a döntés nyomán.

Az SCE&G és Santee Cooper 2008. március 27-én nyújtotta be az engedélykérelmet. A telephelyre 2011 októberében érkezett meg az NRC létesítési felügyelője, aki az SCE&G telephely előkészítési tevékenységét felügyeli. A cégek szerint már mintegy 1000 főt alkalmaztak a telephely előkészítési munkálatok során. A Summer már a második blokkpár, amely megkapta a COL-t az NRC-tól. Február 9-én a bizottság a georgia-i Vogtle atomerőmű két új AP1000 blokkjára adta meg az engedélyt, amely az első 30 év után az Egyesült Államokban.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.