close
Többséget szerzett a Toshiba a brit NuGen-ben
Atom - Blog - Egyéb

Többséget szerzett a Toshiba a brit NuGen-ben

A japán Toshiba Corporation bejelentette, véglegessé vált, hogy a vállalat többséget szerzett a brit székhelyű NuGeneration Ltd (NuGen) atomenergetikai vállalatban, amely három Westinghouse AP1000 típusú reaktort tervez építeni az északnyugat-angliai Cumbria tartományban található Moorside telephelyen.

A 2014 januárjában megkötött üzlettel a Toshiba 60 százalékos részesedést szerzett a NuGenben, amelynek kisebbségi részvényese a francia GDF Suez, amely a részvények 40%-át birtokolja.

A közlemény nem közölte a vételárat, de a januárban közölt előzetes árbecslés 102 millió font, azaz mintegy 127 millió euró volt. Az üzlet azt jelenti, hogy a Toshiba megvette a spanyol Iberdrola vállalat által közvetetten birtokolt 50%-nyi részesedést. A NuGen 2010-ben alakult, és eredetileg a GDF Suez és az Iberdrola mellett a Scottish and Southern Energy is résztulajdonosa volt.

A Toshiba szerint a tranzakció felgyorsítja a Moorside projektet, amellyel kapcsolatban a végleges befektetési döntés 2018-ban várható, míg az első reaktor indulását 2024-re tervezik. A közlemény szerint a NuGen az előkészítő munkákra fog koncentrálni, beleértve a hatósági, engedélyezési és kereskedelmi ügyeket. 2014-ben alapvetően a telephely vizsgálatára, az előzetes telephely-elrendezésre és a részvényesekkel való konzultációkra fognak összpontosítani.

A NuGen üdvözölte a tulajdonosváltást, és közleményében leírta: a Moorside projekt lesz a legnagyobb nagy-britanniai új atomerőmű-telephely, és Európa legnagyobb atomerőmű-fejlesztési terve. A Toshiba bejelentette azt is, hogy a Nukleáris Leszerelési Hivatallal megállapodott a telephely-használat esetleges kiterjesztéséről is.

Az AP1000 típusú, Westinghouse által fejlesztett reaktorok építési ideje várhatóan 4 év lesz reaktoronként. A Westinghouse a Toshiba-csoport tagja. A brit nukleáris hatóság 2011-ben fejezte be az AP1000 reaktortípus vizsgálatát, és kiadta az ideiglenes típus-elfogadási és megfelelőségi engedélyt.

Ha teljesen elkészül, a Moorside telephely adhatja a brit villamosenergia-termelés mintegy 7%-át – közölte a Toshiba. A projekthez a Tractebel Engineering, a GDF Suez alvállalata fog mérnöki szolgáltatást nyújtani a megvalósíthatósági tanulmánytól kezdve az építésen át az üzemelésig, karbantartásig és leszerelésig.

A Westinghouse Nagy-Britanniában szeretne üzemanyagot gyártani az AP1000 reaktorok számára springfieldsi üzemében. A létesítményben jelenleg a brit továbbfejlesztett gázhűtéses reaktorokhoz, és külföldi nyomottvizes reaktorokhoz gyártank üzemanyagot.