close
Szélesíti Északi-tengeri kutatásait a Mol
Egyéb - Gáz - Olaj

Szélesíti Északi-tengeri kutatásait a Mol

A Mol Nyrt. adásvételi szerződést kötött a Premier Oil UK Limited céggel 6 tengeri kutatási-termelési licenc részesedésének megvételéről, a területek az Északi-tenger középső részén találhatók – közölte az olajipari társaság hétfőn az Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Tájékoztatásuk szerint a portfolió kiegyensúlyozott arányban tartalmaz már termelő és a jövőben termelésbe álló mezőket a Scott-Telford és a Rochelle területeken. A portfolió részesedést ad további kutatási területeken is. A vételár 130 millió dollár, a tranzakció a 2014 második felében esedékes zárásakor módosulhat. A csoport működési cash-flowja teljes egészében fedezetet nyújt a tranzakcióra.

Az akvizíció eredményeképpen a becsült 2P készletnövekedés – az olajiparban leginkább figyelt készlet, amelynek a kitermelési esélye legalább 50 százalék – 14,3 millió hordó-olajegyenérték (MMboe) három termelő mezőből (Scott 9,3 MMboe; Rochelle 4,4 MMboe; Telford 0,5 MMboe), amelynek 73 százaléka kőolaj, 27 százaléka földgáz. A meglévő készleteken felüli 7 MMboe (geológiai kockázattal nem súlyozott) kitermelhető prognosztikus vagyon további növekedési potenciált jelent. A Molnak tavaly év végén 576 millió hordó egyenértékű kitermelhető készlete volt.

Az adásvétel alatt álló portfolió 2014 eltelt időszakában átlagosan napi 3,7 ezer hordó egyenérték mennyiségben termelt, míg a portfolió kitermelésének csúcsa várhatóan 6,2 Mboepd lesz, amelyet 2016-ban érhetnek el. A Mol-csoport teljes egyesült királyságbeli portfoliójának kitermelési csúcsa 2018-ban várható 20-22 ezer hordó egyenérték napi szinten. A tranzakció jelentős működési előnyöket ad a Mol-csoport már meglévő északi-tengeri portfoliójával. Az akvizícióval a Mol adóértékcsökkenési eszközhöz is jut.

A Mol-csoport az észak-tengeri régión kívül a kurdisztáni régióban, Pakisztánban, Oroszországban, Kazahsztánban és a kelet-közép-európai régióban is kutat, illetve termel. A vállalat első negyedéves jelentése szerint a kurdisztáni régióban található Shaikan olajmező már napi több mint 10 ezer hordó egyenértéket termel. Szintén ebben a régióban, az Akri-Bijeel blokkban, a Bijjel-1 kútból márciusban megindult a próbatermelés, a szeizmikus (földmozgással kapcsolatos) mérés folytatódott, eredménye 2014 augusztusában lesz elérhető.

A pakisztáni TAL blokkban a Manzalai-11 fúrása decemberben megkezdődött, fúrása jelenleg is tart. A Makori Ny-1
kútmunkálatai megtörténtek, a kút vízbesajtolóvá történő átalakítása befejeződött. A Makori gázfeldolgozó üzembe a gáztermelés februárban megindult. A Kot-1 kutat kereskedelmi mennyiségű szénhidrogén hiányában felfüggesztették és a futóberendezés átkerült a Malgin-1 kúthoz, amelynek fúrása február 28-án megindult. Oroszországban, a Matyjushinsky blokkban a Verkhne Laryoganskoye mező tesztje pozitívan zárult, 200 hordó egyenérték napi termeléssel. Az orosz Baitugan blokkban az első negyedév folyamán 6 kút megfúrása fejeződött be a tervezett 50 kútból – írja a jelentés.

A kazahsztáni Fedorovskoye blokkban az U-24-es kút tesztje 2014 februárban megindult és várhatóan májusig tart.
A kelet-közép-európai régióban Magyarországon és Horvátországban zajlik kutatás. A magyar Hbag-K-1 kút tesztelés alatt áll, a Mogyoród-2 fúrása befejeződött, tesztelése idén a második negyedévben várható. Szintén a második negyedévben várható a Mbh-K-2 kút termelésbe állítása, amely a tesztelés során mintegy 0,1 ezer hordó egyenérték napi termelést adott.

Horvátországban, az észak-adriai mezőfejlesztés keretében végzett Ika JZ projektben lévő két kút megkezdte a termelést. A Mol-csoport ezen túlmenően az idén az első negyedévben 6 kutató- és feltáró kutat tesztelt, egyet sikeresen.