close
Tepco jelentés a Fukushima-Daiichi balesetről
Atom - Egyéb

Tepco jelentés a Fukushima-Daiichi balesetről

A balesetet szenvedett japán Fukushima-Daiichi atomerőmű üzemeltetője, a Tepco vállalat szerint az erőmű kritikus funkciói kiállták a földrengés hatását, egészen a később bekövetkezett elárasztásig.

A cunami viszont kiĂźtĂśtte a hĹątőrendszereket, ĂŠs ez vĂŠgĂźl az Ăźzemanyag megolvadĂĄsĂĄhoz ĂŠs Csernobil Ăłta a legsĂşlyosabb radioaktĂ­v kibocsĂĄtĂĄsĂĄhoz vezetett. A Tepco Masao Yamazaki alelnĂśk vezette belső bizottsĂĄga jĂşnius Ăłta vizsgĂĄlja a baleset kĂśrĂźlmĂŠnyeit. A most kiadott 130 oldalas, egyelőre japĂĄn nyelvĹą jelentĂŠs mellĂŠkletekĂŠnt kiadtak egy az erőmĹąvi adatokat tartalmazĂł 314 oldalas dokumentumot, egy 69 oldalas esemĂŠny kronolĂłgiĂĄt ĂŠs egyĂŠb dokumentumokat is – Ă­rta a NucNet.

A jelentés szerint az erőműben a földrengés után nem voltak olyan mérési eredmények, ami szokatlan változásra utalt volna. A bizottság azt is megállapította, hogy a 2-es blokkon mégsem történt robbanás. A másik három blokk épülete viszont súlyosan megsérült a fűtőelemek olvadása közben keletkezett hidrogén robbanása következtében. Ismét hangsúlyozták, hogy a cunami mérete meghaladta az erőmű tervezési értékét, azaz a 15 m-es vízmagasság meghaladta a 10 méteres áradás ellen védő falakat.

Szintén a Tepco közölte, hogy ismét szennyezett víz szivárgásra bukkantak. Az összesen 45 tonna közeg az egyik víztisztító berendezés közelében gyűlt össze, és egyelőre nem tudták megállapítani, hogy jutott-e belőle az 500 m-re lévő tengerbe. A víz nagy része az épületen belül van, mintegy 300 liter jutott ki egy csatornába. Első intézkedésként homokzsákokkal zárták el a víz útját, amely a víztisztító berendezésből kerülhetett ki. A blokkokon az elhárítási munkákat az eset nem hátráltatja.

Â