close
Új területek találnak gazdára a Mexikói-öbölben
Egyéb - Olaj

Új területek találnak gazdára a Mexikói-öbölben

A MexikĂłi-ĂśbĂślben ma előszĂśr bocsĂĄtanak terĂźleteket bĂŠrbevĂŠtelre az emlĂŠkezetes Macondo-szivĂĄrgĂĄs Ăłta, az ĂĄrak pedig a 2009 augusztusiaknĂĄl 28 szĂĄzalĂŠkkal magasabbak lesznek az EgyesĂźlt Államok illetĂŠkes hatĂłsĂĄgainak előzetes adatai szerint.

A tegnapi ĂĄrverĂŠsen az ĂśbĂślbeli, a Texas ĂĄllam partjaihoz tartozĂł terĂźletekre 20 vĂĄllalattĂłl 241 előzetes ajĂĄnlat ĂŠrkezett a 191 szabad blokkra. TĂśbb, mint kĂŠt ĂŠvvel ezelőtt, 2009 augusztusĂĄban 162 blokkra 27 vĂĄllalattal 162 szerződĂŠs szĂźletett. A kiĂĄrusĂ­tĂĄs ĂśsztĂśnző hatĂĄssal lesz a fejlesztĂŠsekre ĂŠs az iparĂĄgra ĂĄltalĂĄban, valamint vĂŠgre csĂśkken azoknak a terĂźleteknek a szĂĄma, amelyek hasznosĂ­tĂĄsra vĂĄrnak ĂŠs mĂŠg nem folyik rajtuk termelĂŠs, ĂĄll a belĂźgyminisztĂŠrium kĂśzlemĂŠnyĂŠben.

Az EgyesĂźlt Államok olajtermelĂŠse az utĂłbbi időszakban nem nĂśvekedett a kĂ­vĂĄnt mĂłdon, leginkĂĄbb a bizonytalan gazdasĂĄgi helyzet miatt. A kormĂĄny szĂĄmos intĂŠzkedĂŠssel ĂŠs programmal prĂłbĂĄl ĂŠletet lehetni az ĂĄgazatba, ezek egyike a mostani lĂŠpĂŠs. A MexikĂłi-ĂśbĂślben az olajtermelĂŠst a katasztrĂłfĂĄt kĂśvetően a lehető leggyorsabban igyekeztek Ăşjrakezdeni a szĂźnet okozta negatĂ­v hatĂĄsok kordĂĄban tartĂĄsa vĂŠgett. Az energiavĂĄllalatok mĂĄr rĂŠgĂłta vĂĄrtĂĄk a mostani pillanatot, az Ăşj terĂźletek felmĂŠrĂŠse elengedhetetlen a termelĂŠs tervezĂŠsĂŠnek kialakĂ­tĂĄsĂĄhoz.

Az ĂĄruba bocsĂĄtott terĂźlet legmĂŠnyebb pontja 3345 mĂŠter, a szĂĄrazfĂśldtől valĂł lĂŠvő legtĂĄvolabbi pontja pedig 402 kilomĂŠter. A tĂŠrsĂŠgtől 222-423 milliĂł hordĂłnyi olajat ĂŠs 42-75 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt vĂĄrnak. A British Petroleum Macondo nevű fĂşrĂłtornyĂĄn 2010 ĂĄprilisĂĄban kĂśvetkezett be az az Ăźzemi baleset, amelynek kĂśvetkeztĂŠben 11 ott dolgozĂł ĂŠletĂŠt vesztette, az USA ĂŠlővilĂĄga pedig tĂśrtĂŠnelmĂŠnek legnagyobb olajkatasztrĂłfĂĄjĂĄt szenvedte el. Az esetet kĂśvetően hat hĂłnapra leĂĄllt az ĂśbĂślben a mĂŠlyvĂ­zi olajtermelĂŠs, amĂ­g ĂşjratĂĄrgyaltĂĄk a tĂśrvĂŠnyhozĂłk a szabĂĄlyozĂĄsokat ĂŠs felĂźlvizsgĂĄltĂĄk az engedĂŠlyeket.