close
Üzemidőhosszabbítást kérelmezett Paks
Atom - Egyéb

Üzemidőhosszabbítást kérelmezett Paks

A Paksi AtomerőmĹą Zrt. benyĂşjtotta jĂłvĂĄhagyĂĄsra az 1. blokk tervezett Ăźzemidőn tĂşli ĂźzemeltetĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠges dokumentĂĄciĂłt ĂŠs engedĂŠlykĂŠrelmet az OrszĂĄgos Atomenergia Hivatal NukleĂĄris BiztonsĂĄgi IgazgatĂłsĂĄgĂĄhoz december 5-ĂŠn – mondta Hamvas IstvĂĄn, a Paksi AtomerőmĹą Zrt. vezĂŠrigazgatĂłja el kedden sajtĂłbeszĂŠlgetĂŠsen.

A vezĂŠrigazgatĂł az engedĂŠlykĂŠrelem benyĂşjtĂĄsĂĄt megelőző tĂśbb mint egy ĂŠvtizedes folyamatrĂłl szĂłlva hangsĂşlyozta: ez idő alatt igazoltĂĄk, hogy biztonsĂĄgi ĂŠs mĹąszaki szempontbĂłl megvalĂłsĂ­thatĂł, gazdasĂĄgilag pedig kifizetődő, ha a tervezett 30 ĂŠv utĂĄn tovĂĄbbi 20 ĂŠven ĂĄt Ăźzemelnek a paksi atomerőmĹą blokkjai.”Ez az erőmĹą, nem az az erőmĹą, amit ezelőtt 29 ĂŠvvel Ăźzembe helyeztĂźnk” – hĂşzta alĂĄ Hamvas IstvĂĄn. Elmondta: fejlesztĂŠsek, biztonsĂĄgnĂśvelő intĂŠzkedĂŠsek sorĂĄt hajtottĂĄk vĂŠgre azĂłta. Ezek eredmĂŠnyekĂŠnt a paksi atomerőmĹą biztonsĂĄga jelenleg megfelel a hasonlĂł korĂş nyugati erőmĹąvekĂŠnek. Ezt alĂĄtĂĄmasztjĂĄk a hazai ĂŠs nemzetkĂśzi szervezetek ĂĄltal lefolytatott vizsgĂĄlatok is.

Az egyes blokkot 1982. december 14-ĂŠn helyeztĂŠk Ăźzembe, a tĂśrvĂŠnyek szerint az Ăźzemidő lejĂĄrta előtt egy ĂŠvvel kell benyĂşjtani a kĂŠrelmet.Hamvas IstvĂĄn emlĂŠkeztetett arra, hogy tĂśbb mint tĂ­z ĂŠve fogalmazĂłdott meg a terv, hogy az Ăźzemidőt meghosszabbĂ­tsĂĄk. A kĂŠrelem benyĂşjtĂĄsĂĄig tartĂł Ăşt fontos ĂĄllomĂĄsa volt egyebek mellett a parlament 2005. november 21-i ĂĄllĂĄsfoglalĂĄsa, amelyben elsĂśprő tĂśbbsĂŠggel elvi jĂłvĂĄhagyĂĄst adott az Ăźzemidő-hosszabbĂ­tĂĄsra. Ugyanilyen fontos volt a kĂśrnyezetvĂŠdelmi engedĂŠly megszerzĂŠse 2006-ban, hĂşzta alĂĄ a vezĂŠrigazgatĂł. A Paksi AtomerőmĹą Zrt. 2008 novemberĂŠben nyĂşjtotta be Ăźzemidő-hosszabbĂ­tĂĄsi programjĂĄt az OrszĂĄgos Atomenergia Hivatalnak. A hatĂłsĂĄg 2009 kĂśzepĂŠn elrendelte a program vĂŠgrehajtĂĄsĂĄt. A tovĂĄbbĂźzemeltetĂŠsi engedĂŠly beadĂĄsĂĄval lezĂĄrult az 1. blokkal kapcsolatos előkĂŠszĂ­tĂŠsi folyamat, amelyet az atomerőmĹą tovĂĄbbi blokkjait illetően – az Ăźzembe helyezĂŠs sorrendjĂŠben – kell majd egyenkĂŠnt megismĂŠtelni, vĂĄzolta Hamvas IstvĂĄn.

A vezĂŠrigazgatĂł alĂĄhĂşzta, hogy a jĂśvőre vonatkozĂł terveiket az alapozza meg, hogy az 1982-87 kĂśzĂśtt Ăźzembe helyezett nĂŠgy blokk nagy megbĂ­zhatĂłsĂĄggal, biztonsĂĄgosan ĂĄllĂ­tja elő a villamos energiĂĄt. Ismertette: tavaly a MagyarorszĂĄgon előállĂ­tott villamos energia 42 szĂĄzalĂŠkĂĄt biztosĂ­totta a paksi erőmĹą, amelyben a biztonsĂĄgra tĂśrekvĂŠs a legfontosabb elv.- A tĂśrekvĂŠs, hogy a biztonsĂĄgot mindig előtĂŠrbe helyezzĂźk, fejlesszĂźk, ez hatja ĂĄt minden egyes tevĂŠkenysĂŠgĂŠt az Ăźzemeltető szemĂŠlyzetnek, a mĹąszaki hĂĄttĂŠrnek, ez testesĂźl meg az oktatĂĄsi anyagokban, a kezelĂŠsi utasĂ­tĂĄsokban, ĂŠs minden egyĂŠb terĂźleten – hangsĂşlyozta az atomerőmĹą első embere.

Az elmúlt évtizedekben végrehajtott átalakítások sorából Hamvas István kiemelte a teljesítménynövelést, amelynek eredményeként a blokkok egyenkénti teljesítménye 440 megawattról, 500-ra nőtt, valamint több biztonságnövelő programot. Beszámolója szerint amikor a normál üzemállapotra vonatkozó lépéseket sorra vették, továbbfejlesztették a nagyon kis valószínűséggel előforduló súlyos balesetekre való felkészülést is. A vezérigazgató hangsúlyozat: ezeknek az intézkedéseknek az eredményeként a paksi atomerőmű biztonsága jelenleg megfelel a hasonló korú nyugati erőművekének. Ezt alátámasztják a hazai és nemzetközi szervezetek által lefolytatott vizsgálatok is.

Az atomerőmĹąben kĂśzelmĂşltban zajlott CĂŠlzott BiztonsĂĄgi FelĂźlvizsgĂĄlatra (CBF) ĂĄttĂŠrve a vezĂŠrigazgatĂł elmondta: a PA Zrt. a folyamatos biztonsĂĄgnĂśvelő intĂŠzkedĂŠseivel mĂĄr korĂĄbban kielĂŠgĂ­tette ezeket az elvĂĄrĂĄsokat. – A jelentĂŠs megĂĄllapĂ­tĂĄsai igazoltĂĄk vĂĄrakozĂĄsainkat, hiszen a paksi atomerőmĹą blokkjai megfelelnek a nemzetkĂśzileg elfogadott, a hazai hatĂłsĂĄgok ĂĄltal előírt kĂśvetelmĂŠnyeknek, beleĂŠrtve az esetleges belső ĂŠs kĂźlső hatĂĄsokkal szembeni vĂŠdettsĂŠg kritĂŠriumait is. A rendkĂ­vĂźl kis valĂłszĂ­nĹąsĂŠgĹą, de jelentősebb terhelĂŠseket eredmĂŠnyező hatĂĄsokkal szemben tovĂĄbbi mĹąszaki lehetősĂŠgek is kĂ­nĂĄlkoznak a tartalĂŠkok nĂśvelĂŠsĂŠre, az atomerőmĹą vĂŠdettsĂŠgĂŠnek fokozĂĄsĂĄra. A javĂ­tĂł intĂŠzkedĂŠsek vĂŠgrehajtĂĄsa kĂŠt Ăźtemben, 2015 ĂŠs 2018 vĂŠgĂŠig tĂśrtĂŠnik meg – mondta Hamvas IstvĂĄn.

Â