close
Energetikai jogszabályokat módosított az Országgyűlés
Egyéb - Gáz - Megújuló - Távhő

Energetikai jogszabályokat módosított az Országgyűlés

A fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsi vĂŠszhelyzet hĂĄrom fokozatĂĄt, ĂŠs a tĂĄvhőszolgĂĄltatĂĄs keresztfinanszĂ­rozĂĄsĂĄnak tiltĂĄsĂĄt is tartalmazzĂĄk az energetikai tĂśrvĂŠnyek mĂłdosĂ­tĂĄsai, mĂ­g a kĂśzbeszerzĂŠsi tĂśrvĂŠnyből kikerĂźltek egyes, az alvĂĄllalkozĂłkat vĂŠdő szabĂĄlyok – a tĂśrvĂŠnyt kedden 249 igen, 44 nem ĂŠs tartĂłzkodĂĄs nĂŠlkĂźl fogadta el az OrszĂĄggyĹąlĂŠs.

A fĂśldgĂĄz-, a fĂśldgĂĄz kĂŠszletezĂŠsi-, a villamos energia-, a bĂĄnyĂĄszati-, a hulladĂŠkgazdĂĄlkodĂĄsi-, valamint a tĂĄvhő-, ĂŠs a megĂşjulĂł energia kĂśzlekedĂŠsi cĂŠlĂş felhasznĂĄlĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł tĂśrvĂŠnyt mĂłdosĂ­totta az eredeti javaslat, amelyhez a vĂŠgszavazĂĄs előtt az alkotmĂĄnyĂźgyi bizottsĂĄg ugyanakkora terjedelemben – 13 oldalon – fĹązte hozzĂĄ a januĂĄr első napjĂĄn hatĂĄlyba lĂŠpő Ăşj kĂśzbeszerzĂŠsi tĂśrvĂŠny mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄt.

A zĂĄrĂł vitĂĄban tĂśbb ellenzĂŠki kĂŠpviselő – Lamperth MĂłnika (MSZP) ĂŠs JĂĄvor Benedek (LMP) – egyarĂĄnt azt kifogĂĄsolta, hogy a kormĂĄny az energetikai tĂĄrgyĂş tĂśrvĂŠnyben akarja mĂłdosĂ­tani a kĂśzbeszerzĂŠsi tĂśrvĂŠnyt, holott az arrĂłl szĂłlĂł előterjesztĂŠs nĂŠhĂĄny hete szerepelt a HĂĄz napirendjĂŠn. Ipkovich GyĂśrgy (MSZP) a megĂşjulĂł energia kĂśzlekedĂŠsi cĂŠlĂş felhasznĂĄlĂĄsĂĄra kĂŠrdezett rĂĄ.

FĂłnagy JĂĄnos ĂĄllamtitkĂĄr zĂĄrszavĂĄban azt mondta, a kĂśzbeszerzĂŠsi szabĂĄlyok mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄt egy eurĂłpai irĂĄnyelv ĂĄtĂźltetĂŠse tette szĂźksĂŠgessĂŠ. HozzĂĄtette: meggyőződĂŠse, hogy az előterjesztĂŠs pontossĂĄga ugyan kodifikĂĄciĂłs kĂśvetelmĂŠny, de a hiĂĄnyzĂł hiĂĄtusok pĂłtlĂĄsa a jogalkotĂł kĂśtelessĂŠge.A fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsrĂłl szĂłlĂł tĂśrvĂŠny kiegĂŠszĂźlt a vĂŠszhelyzet hĂĄrom fokozatĂĄval. Az első az ellĂĄtĂĄsi zavar, amelyet nem definiĂĄl a mĂłdosĂ­tĂĄs. A mĂĄsodik lĂŠpcső a fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsi vĂĄlsĂĄghelyzet I. fokozata, amely alatt azt kell ĂŠrteni, hogy a gĂĄzellĂĄtĂĄs ĂŠs felhasznĂĄlĂĄs egyensĂşlya annyira megbomolhat, hogy azt mĂĄr a szokĂĄsos eszkĂśzĂśkkel nem lehet helyreĂĄllĂ­tani, vagy az igĂŠnyek meghaladjĂĄk a beszerzĂŠsi lehetősĂŠgeket. Az ellĂĄtĂĄsi vĂĄlsĂĄghelyzet II. fokozata akkor kĂśvetkezik be, amikor az első fokozat – a kĂśzvetlen veszĂŠly – mĂĄr tĂŠnnyĂŠ vĂĄlik.

A vĂĄlsĂĄghelyzetről az illetĂŠkes miniszter – hatĂĄrozatban – dĂśnt. Amennyiben szĂźksĂŠges, akkor a miniszter a vĂĄlsĂĄghelyzetben – de mĂĄr rendeletben – dĂśnt a fĂśldgĂĄz biztonsĂĄgi kĂŠszet felhasznĂĄlĂĄsĂĄrĂłl.A tĂĄvhőszolgĂĄltatĂłknak tilos lesz a keresztfinanszĂ­rozĂĄs. Az egyes tevĂŠkenysĂŠgeket – telephelyenkĂŠnt – kĂźlĂśn kell kĂśnyvelniĂźk ĂŠs azt fĂźggetlen kĂśnyvvizsgĂĄlĂł auditĂĄlja. Emellett nyeresĂŠgkorlĂĄtot ĂŠpĂ­t be a tĂĄvhő tĂśrvĂŠnybe a mĂłdosĂ­tĂĄs. TovĂĄbbra is fizetheti a tĂĄvhő szĂĄmlĂĄt a tulajdonos helyett a bĂŠrlő, de azĂŠrt a tulajdonos kezeskĂŠnt felel.Az energetikai szabĂĄlyok februĂĄr 1-ĂŠn lĂŠpnek hatĂĄlyba, szemben a kĂśzbeszerzĂŠsi tĂśrvĂŠnyt mĂłdosĂ­tĂł blokkal, amely mĂĄr december 27-ĂŠn hatĂĄlyos lesz. Erről az indoklĂĄs csak annyit mond, hogy megelőzi a korĂĄbban elfogadott tĂśrvĂŠny hatĂĄlyba lĂŠpĂŠsĂŠt.

Â