close
Tendereztetik az új finn blokkot
Atom - Egyéb

Tendereztetik az új finn blokkot

A finn Teollisuuden Voima Oyj (TVO) cég megkezdte a tendereztetést az Olkiluoto-4 atomerőművi blokk létesítésére.  A pályázatokat 2013 elejéig lehet benyújtani. A vállalat szerint a potenciális vállalkozókkal megkezdték a munkát annak érdekében, hogy tisztázzák, hogy az Olkiluotóba szóba jövő típusok kielégítik-e a finn nukleáris biztonsági követelményeket.

A potenciális pályázók az Areva az európai nyomottvizes reaktorral (European Pressurised Water Reactor – EPR), a GE Hitachi a gazdaságos-egyszerűsített forralóvizes típussal (Economic Simplified Boiling Water Reactor – ESBWR), a Korea Hydro & Nuclear Power cég az APR1400 típusával, valamint a Mitsubishi Heavy Industries a továbbfejlesztett nyomottvizes típusával (Advanced Pressurised Water Reactor – APWR) és a Toshiba a továbbfejlesztett forralóvizes típusával (Advanced Boiling Water Reactor – ABWR) – írta a NucNet.

A TVO szerint Olkiluotóban az infrastruktúra rendelkezésre áll az építkezés támogatásához, amelyet kiegészítenek az Olkiluoto-4-hez szükséges szervezettel. Jelenleg is már több mint 50 ember dolgozik a projekten. Finnországban 4 nukleáris blokk üzemel, és egy, az Olkiluoto-3 van az építés fázisában. Ez utóbbi egy 1600 megawattos EPR blokk, várhatóan 2013-ban kezdi termelni az energiát a hálózatra.

2010 júliusában a finn parlament elvi döntést hozott két építendő blokkal kapcsolatban. Az egyik a TVO Olkiluoto-4 blokkja, a másik a Fennovoima Oy cég Hanhikivi-1 blokkja, amely Pyhäjoki település közelében épülhet. A Fennovoima az elmúlt hónapban jelentette be, hogy a beszállítót idén vagy 2013 során választja ki, az építkezés pedig 2015-ben indulhat, ami a blokk 2020-as legkorábbi üzembelépését tenné lehetővé.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.