close
Szerbiának több milliárd eurót hozhat a Déli-Áramlat
Egyéb - Gáz

Szerbiának több milliárd eurót hozhat a Déli-Áramlat

SzerbiĂĄnak a DĂŠli Áramlathoz tĂśrtĂŠnő csatlakozĂĄs tĂśbb milliĂĄrd eurĂł bevĂŠtelt hoz tranzitdĂ­j formĂĄjĂĄban, mikĂśzben a tĂŠrsĂŠg gĂĄzelosztĂłjĂĄvĂĄ vĂĄlik – kĂśzĂślte a BelgrĂĄdban tĂĄrgyalĂł Marcel Kramer, a DĂŠli Áramlat vezĂŠrigazgatĂłja szerdĂĄn. Szerbia, amely jelenleg gĂĄzszĂźksĂŠgletĂŠnek gyakorlatilag egĂŠszĂŠt OroszorszĂĄgbĂłl szerzi be a MagyarorszĂĄgon ĂŠs UkrajnĂĄn keresztĂźl ĂĄthaladĂł egyetlen vezetĂŠken, mĂĄs ellĂĄtĂĄsi Ăştvonalat is szeretne. 


Ennek rÊsze Szerbia csatlakozåsa a 21,5 milliård eurós DÊli Áramlat projekthez az orosz Gazprommal 2009 måjusåban kÜtÜtt vegyes vållalkozås keretÊben, amelyben az orosz cÊgnek tÜbbsÊgi, 51 szåzalÊkos a rÊszesedÊse. 2009-ben a Gazprom 1,7 milliård kÜbmÊter fÜldgåzt exportålt Szerbiåba.

A DĂŠli Áramlat ĂŠvi 63 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt szĂĄllĂ­t KĂśzĂŠp- ĂŠs DĂŠl-EurĂłpĂĄba vĂĄrhatĂłan 2015-től.

Marcel Kramer szerdĂĄn BelgrĂĄdban azt mondta, hogy a DĂŠli Áramlat hozzĂĄjĂĄrul a szerb orszĂĄgos gĂĄzhĂĄlĂłzat korszerűsĂ­tĂŠsĂŠhez, ĂŠs Szerbia regionĂĄlis gĂĄzelosztĂłvĂĄ vĂĄlik. A vezĂŠrigazgatĂł szerint Szerbia a gĂĄz tranzitja utĂĄn 4 milliĂĄrd eurĂłhoz juthat 25 ĂŠv alatt, a projekt rĂŠvĂŠn 2.500 Ăşj munkahely jĂśn lĂŠtre.

Dusan Bajatovic, a szerb gåzipari cÊg, a Srbijagas vezÊrigazgatója szerint a DÊli Áramlat szerbiai szakaszånak lÊtrehozåsåhoz 1,5 milliård euró beruhåzåst kell vÊgrehajtani, ami tartalmazza az új tårolókapacitåsok lÊtrehozåsåt is.

A DĂŠli Áramlat ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek fő cĂŠlja a gyakran problĂŠmĂĄkat okozĂł, s jelenleg az eurĂłpai szĂĄllĂ­tĂĄsok kĂśzel 80 szĂĄzalĂŠkĂĄt ĂĄtvezető Ukrajna elkerĂźlĂŠse a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsban.