close
Az orosz Gazpromé lehet a Ceská rafinérská egyharmada
Egyéb - Olaj

Az orosz Gazpromé lehet a Ceská rafinérská egyharmada

Nem kizĂĄrt, hogy az orosz Gazprom kezĂŠbe kerĂźl a CeskĂĄ rafinĂŠrskĂĄ, cseh olajfinomĂ­tĂł-tĂĄrsasĂĄg egyharmada, amely jelenleg
az Eni, olasz kőolaj- ĂŠs gĂĄzipari csoport kezĂŠben van – jelentette a
cseh gazdasĂĄgi sajtĂł. A hĂ­rek szerint az Eni el akarja adni a CeskĂĄ rafinĂŠrskĂĄban lĂŠvő 32 szĂĄzalĂŠkos
rĂŠszvĂŠnycsomagjĂĄt, mĂĄr fel is vette a kapcsolatot a Gazprommal, amely
ĂŠrdeklődik rĂŠszvĂŠnyek irĂĄnt. Az Eni erről a tervĂŠről mĂĄr az Unipetrol
vegyipari holdingot is tĂĄjĂŠkoztatta, amely a CeskĂĄ rafinĂŠrskĂĄ tĂśbbsĂŠgi
rĂŠszvĂŠnycsomagjĂĄnak tulajdonosa. Borek Konecky, az Unipetrol szĂłvivője
az ĂŠrtesĂźlĂŠst megerősĂ­tette.

Az Unipetrolnak tĂśbb mint 51 szĂĄzalĂŠka van a CeskĂĄ rafinĂŠrskĂĄban, az Eninek tĂśbb mint 32 szĂĄzalĂŠka, mĂ­g a maradĂŠk tĂśbb mint 16 szĂĄzalĂŠkot a brit-holland Royal Dutch Shell tartja a kezĂŠben.

A cseh kormĂĄnyzat korĂĄbban hatĂĄrozottan ellenezte, hogy az oroszok bĂĄrmilyen mĂłdon nagyobb befolyĂĄst szerezzenek a cseh vegyiparban. A mostani vĂĄrhatĂł tranzakciĂłt azonban egyelőre senki sem kommentĂĄlta.

A prĂĄgai sajtĂł szerint az Eni ĂŠs a Gazprom tervezett Ăźzlete beleillik Moszkva ĂŠs Silvio Berlusconi olasz miniszterelnĂśk jĂł kapcsolataiba, valamint az Eni ĂŠs a Gazprom egyĂźttműkĂśdĂŠsĂŠbe, illetve terveibe.

Nem hivatalos becslĂŠsek szerint a CeskĂĄ rafinĂŠrskĂŠ 32,4 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszvĂŠnycsomagjĂĄnak az ĂŠrtĂŠke mintegy 400 milliĂł dollĂĄrt tesz ki. Az Eni rĂŠszvĂŠnycsomagja irĂĄnt ĂĄllĂ­tĂłlag a cseh ĂĄllami kĂŠzben lĂŠvő Cepro vegyipari tĂĄrsasĂĄg is ĂŠrdeklődik.

Amennyiben az Eni-Gazprom tranzakciĂł megvalĂłsul, jelentősen megerősĂśdik az orosz befolyĂĄs a cseh vegyiparban ĂŠs az energetikĂĄban. OroszorszĂĄg jelenleg CsehorszĂĄg legfőbb fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂłja. Az orosz Lukoil tĂĄrsasĂĄgnak pedig tĂśbb mint 40 ĂźzemanyagtĂśltő ĂĄllomĂĄsa van CsehorszĂĄgban. NagyrĂŠszt orosz berendezĂŠsekkel műkĂśdik a kĂŠt csehorszĂĄgi atomerőmű, a Dukovany ĂŠs a TemelĂ­n is.