close
Fellegi: a paksi atomerőmű biztonsága megkérdőjelezhetetlen
Atom - Egyéb

Fellegi: a paksi atomerőmű biztonsága megkérdőjelezhetetlen

A JapĂĄnban tĂśrtĂŠntek tanulsĂĄgai mĂĄr az Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄsi programban ĂŠrvĂŠny fognak jutni, a paksi atomerőmű pedig haladĂŠktalanul ĂŠs ĂśnkĂŠnt alĂĄveti magĂĄt az Ăşgy nevezett “stressztesztnek” – mondta paksi lĂĄtogatĂĄsĂĄn Fellegi TamĂĄs nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter szerdĂĄn dĂŠlelőtt. Kijelentette: Paks biztonsĂĄga megkĂŠrdőjelezhetetlen. A japĂĄn esemĂŠnyek a magyar energiapolitika alapelvein nem vĂĄltoztattak, derĂźlt ki a miniszter szavaibĂłl. Mint mondta: elsődleges szempont a biztonsĂĄg kĂŠt ĂŠrtelemben is, egyrĂŠszt a lakossĂĄgra, az orszĂĄgra gyakorolt biztonsĂĄgi hatĂĄsok esetĂŠben, mĂĄsrĂŠszt az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄg vonatkozĂĄsĂĄban, azaz “mindig ĂŠs mindenhol legyen elegendő energia”.

“Fontosnak tartom leszĂśgezni, hogy a JapĂĄnban bekĂśvetkező esemĂŠnyek bizonyos dolgokat nem befolyĂĄsoltak MagyarorszĂĄgon” -kezdte szerda dĂŠlelőtti sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄt Pakson Fellegi TamĂĄs miutĂĄn a Paksi Atomerőmű, valamint a Magyar Villamos Művek (MVM) vezetőitől tĂĄjĂŠkoztatĂĄst kapott az atomerőműben vĂŠgrehajtott biztonsĂĄgi fejlesztĂŠsekről. Az energiaĂźgyeket felĂźgyelő nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter azt mondta: MagyarorszĂĄgon nincs veszĂŠly, ĂŠs semmi olyan fejlemĂŠnyt nem lĂĄt, amely miatt kĂźlĂśnĂśsebb veszĂŠlyhelyzet kialakulhatna a JapĂĄn esemĂŠnyek miatt.

A miniszter leszĂśgezte: nem lĂĄtnak arra okot, amely megvĂĄltoztatnå  az atomenergia szerepĂŠről vallott elkĂŠpzelĂŠseket. Annak a kĂśvetkező ĂŠvtizedekben ugyanakkora szerepet szĂĄn a kormĂĄny, mint most, azaz a hazai termelĂŠsben 40 szĂĄzalĂŠkot, a fogyasztĂĄsban annĂĄl valamivel kevesebbet.
 EmlĂŠkeztetett arra, hogy a paksi atomerőműben hosszabb ideje folyik az Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄsra valĂł felkĂŠszĂźlĂŠs. A hatĂłsĂĄgnak a JapĂĄn esemĂŠnyek tapasztalatai tĂźkrĂŠben a kĂśvetelmĂŠnyeket ĂĄt kell tekintenie, ĂŠs amennyiben szĂźksĂŠges, azokat mĂłdosĂ­tania kell, a paksi atomerőműnek pedig a programban foglaltaknak eleget kell tennie, szĂśgezte le Fellegi TamĂĄs. “A programnak tovĂĄbb kell folytatĂłdnia, semmi okot nem lĂĄtunk rĂĄ, hogy ne folytatĂłdjon” – mondta a miniszter.

Fellegi TamĂĄs ĂşjsĂĄgĂ­rĂłi kĂŠrdĂŠsre elmondta, hogy a paksi atomerőmű bővĂ­tĂŠsĂŠről a kormĂĄny mĂŠg nem dĂśntĂśtt. Azt viszont alĂĄhĂşzta, hogy a parlament pĂŠldĂĄtlan egyetĂŠrtĂŠsben adta hozzĂĄjĂĄrulĂĄsĂĄt az előkĂŠszĂźletek megkezdĂŠsĂŠhez. BeszĂŠlt arrĂłl, hogy elkĂŠszĂźlt MagyarorszĂĄg energiastratĂŠgiĂĄja, amelyben a hagyomĂĄnyos ĂŠs megĂşjulĂł energiahordozĂłk mellett az atomenergia is fontos szerepet kap a kĂśvetkező ĂŠvtizedekben.

Az energiafĂźggetlensĂŠg ĂŠrvĂŠnyesĂ­tĂŠse szĂźksĂŠges, megfelelő “energiamix” kialakĂ­tĂĄsĂĄval, illetve a kĂśrnyezetvĂŠdelmi ĂŠs klĂ­mavĂŠdelmi szempontokat is figyelembe kell venni, nem megfeledkezve a hosszĂş tĂĄvĂş hatĂĄsokrĂłl – fűzte hozzĂĄ a miniszter.
 A tĂĄrcavezető szerint Paks műkĂśdĂŠsĂŠt, biztonsĂĄgĂĄt ĂŠs azokat a kĂśrĂźlmĂŠnyeket, feltĂŠteleket, amelyek kĂśzĂśtt az erőmű Ăźzemel, meg kell vizsgĂĄlni, figyelembe kell venni azokat a fejlemĂŠnyeket, amelyek az atomenergia iparban a vilĂĄgon tĂśrtĂŠnnek, legyen az technolĂłgiai fejlődĂŠs, vagy “Ăşj standard megjelenĂŠse, amit ĂŠrvĂŠnyesĂ­teni kell, annak ĂŠrdekĂŠben, hogy mindig a lehető legmagasabb szinten tudjuk tartani a biztonsĂĄgi előĂ­rĂĄsokat” – mondta a nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter.

HozzĂĄtette: a biztonsĂĄgra soha nem szabad statikusan tekinteni, mindig vizsgĂĄlni kell, hogy “megfelelĂźnk-e az előĂ­rĂĄsoknak, kĂśvetelmĂŠnyeknek, de azt is, hogy a kĂśvetelmĂŠnyek ĂŠs előĂ­rĂĄsok megfelelőek-e, vagy maguk is felĂźlvizsgĂĄlatra szorulnak”.

A JapĂĄnban bekĂśvetkezett katasztrĂłfa tanulsĂĄgainak feldolgozĂĄsa Fellegi TamĂĄs szerint hĂłnapokat vesz igĂŠnybe. Ennek vĂŠgeztĂŠvel lehet megĂĄllapĂ­tani, hogy a tĂśrtĂŠntek jelentenek-e MagyarorszĂĄg szĂĄmĂĄra olyan tanulsĂĄgot, ami szĂźksĂŠgessĂŠ teszi az orszĂĄgban rendszeresĂ­tett biztonsĂĄgi rendszerek, előĂ­rĂĄsok megvĂĄltoztatĂĄsĂĄt.

Fellegi TamĂĄs jelezte: a paksi erőmű az MVM, az atomenergia hivatal ĂŠs a minisztĂŠrium kĂśzĂśs dĂśntĂŠse alapjĂĄn ĂśnkĂŠntesen ĂŠs haladĂŠktalanul alĂĄveti magĂĄt a “stressztesztnek”, amiről az EurĂłpai UniĂł hatĂĄrozott.

“Ez egy ĂĄtfogĂł kockĂĄzati ĂŠs biztonsĂĄgi elemzĂŠs, amely arra irĂĄnyul, hogy olyan Ăşj feltĂŠteleket ĂĄllapĂ­tsunk meg, amelyeknek alĂĄ kell vetni magukat a vĂĄllalatoknak azĂŠrt, hogy minden EurĂłpai UniĂłban műkĂśdő reaktor az adott pillanatban lĂŠtező legmagasabb kĂśvetelmĂŠnyeknek megfeleljen” – tette hozzĂĄ. 
Kiemelte: MagyarorszĂĄgnak semmi oka nincs arra, hogy ne vĂĄllalnĂĄ ĂśnkĂŠnt a felĂźlvizsgĂĄlatot, hiszen a paksi erőmű biztonsĂĄgĂĄval nincs problĂŠma, Paks jelen pillanatban is megfelel a legmagasabb nemzetkĂśzi kĂśvetelmĂŠnyeknek.