close
Déli Áramlat: előrelépés Szlovéniában és Szerbiában
Egyéb - Gáz

Déli Áramlat: előrelépés Szlovéniában és Szerbiában

Orosz gåzdelegåció Êrkezett az elmúlt napokban Ljubljanåba Ês Belgrådba, újabb fontos lÊpÊseket tett a DÊli Áramlat beruhåzås. Megalakult a South Stream Slovenia LLC vegyesvållalat, feladata a DÊli Áramlat szlovÊniai szakaszånak kivitelezÊse. A TÜrÜkorszåggal kialakult kÜrnyezeti engedÊlyekkel való nehÊzsÊgek valószínÝleg megoldódnak, a tÜrÜk fÊl tåmogatólag nyilatkozott az ßgyben.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnÜk tegnapi hivatalos szerbiai låtogatåsån rÊszt vett a Gazprom vezetþibþl ålló csoport is. Belgrådban tårgyalåsokat folytattak a szerb politikai Ês gazdasågi vezetþi kÜrrel a DÊli Áramlat gåzvezetÊkprojekt szerb rÊszvållalåsåról. Oliver Dulics, a kÜrnyezeti miniszter Ês Dusan Bajatovics, a Srbijagas vezÊrigazgatója is jelen volt.

Marcel Kramer, a DĂŠli Áramlat projekt vezĂŠrigazgatĂłja ĂŠs Leonyid Csugunov, az ĂĄllami tulajdonĂş Gazprom projektirĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄnak vezetĂľje elĂľadĂĄst tartott a DĂŠli ÁramlatrĂłl. Ebben elhangzott, hogy a beruhĂĄzĂĄs bĂĄrmelyik terve jĂśn lĂŠtre, Szerbia mindenkĂŠppen kĂśzponti szerepet fog benne betĂślteni. HangsĂşlyoztĂĄk a projekt pozitĂ­v hatĂĄsait a rĂŠsztvevĂľ orszĂĄgok gazdasĂĄgĂĄban – hozzĂĄvetĂľlegesen 2500 Ăşj munkahely jĂśhet lĂŠtre a vĂĄllalkozĂĄs nyomĂĄn SzerbiĂĄban.

Az ezt megelþzþ napon az orosz kßldÜttsÊg SzlovÊniåba låtogatott, ahol Alekszej Miller, a Gazprom igazgatósågi elnÜke Ês Marjan Eberlincs, a Geoplin szlovÊn ållami gåzvållalat a DÊli Áramlattal kapcsolatos szerzþdÊst írt alå. Ennek ÊrtelmÊben lÊtrejÜtt a South Stream Slovenia LLC vegyesvållalat, amelynek feladata a DÊli Áramlat szlovÊniai szakaszånak kivitelezÊse. KonkrÊtabban a beruhåzås dokumentåcióinak elþkÊszítÊse, alapelkßlÜnítÊs Ês a vezetÊk megÊpítÊse Ês ßzemeltetÊse. Alekszej Miller beszÊdÊben a projektnek a rÊgióra gyakorolt pozitív gazdasågi hatåsait Ês az európai gåzellåtås rugalmassågåt Ês biztonsågosabbå tÊtelÊt hangsúlyozta. Ebernics a Gazprom Ês a Geoplin kÜzti egyßttmÝkÜdÊst mÊltatta, hozzåtÊve, hogy a beruhåzås hozzåjårul majd SzlovÊnia gazdasågi erþsÜdÊsÊhez.

A DÊli Áramlat cÊlja az orosz gåz Európåba juttatåsa Ukrajna kikerßlÊsÊvel, mivel az Ukrajnåt åtszelþ ilyen irånyú gåzvezetÊk felett folyamatosak a vitåk Moszkva Ês Kijev kÜzÜtt. A 2015-ben ßzembe helyezendþ új vezetÊken Êvi 63 milliård kÜbmÊter gåz Êrkezhetne Oroszorszåg nyugati partnereihez, a beruhåzåsban Magyarorszåg is rÊszt vesz, a vÊgsþ elosztókÜzpont Ausztriåban lesz.

Jelenleg azonban gondok adódtak a vezetÊk elejÊhez szßksÊges engedÊlyekkel. Mint arról pår napja beszåmoltunk, a tÜrÜk hatósågok kÊslekednek megadni a kÜrnyezeti hasznålati dokumentumokat a vezetÊk fekete-tengeri szakaszåra. EzÊrt az orosz vezetÊs múlt hÊten úgy dÜntÜtt, mås megoldåsokat is kidolgoz arra az esetre, ha a vezetÊk tengerfenÊkre fektetÊse meghiúsulna. KÊt cseppfolyósított fÜldgåz, azaz LNG-terminål ÊpítÊse jÜtt szóba, az egyik a Fekete-tenger orosz partjån, a måsik Êszakon, a Jamal-fÊlszigeten kÊszßlþ LNG-beruhåzås kiegÊszítÊsekÊnt a Balti-tengeren. Tegnap Taner Jildiz tÜrÜk energiaminiszter nyilatkozatåban elmondta, hogy jelenleg a kÜrnyezeti hatåstanulmånyokra vårnak, amint ezt megkapjåk, az engedÊlyeket megadjåk a DÊli Áramlatnak. Putyin tegnapelþtt azt mondta, Oroszorszåg tovåbbi kÜrnyezeti dokumentåciókat kÊszßl åtadni TÜrÜkorszågnak. Jildiz tegnap cåfolta, hogy új kritÊriumokat tåmasztottak volna a projekt felÊ. EgyÊbkÊnt TÜrÜkorszåg rÊszt vesz a DÊli Áramlat rivålisånak tartott Nabucco-projektben, ugyanakkor szeretnÊ partnernek megnyerni Moszkvåt egy måsik ßgyben. Ankara szeretne a Fekete-tenger fenekÊre fektetett kþolajvezetÊken åt orosz olajat kapni.