close
Szentesítették a Déli Áramlat szerződést
Egyéb - Gáz

Szentesítették a Déli Áramlat szerződést

Tegnap a Kremlben az olasz miniszterelnĂśk ĂŠs az orosz elnĂśk alĂĄĂ­rtĂĄk a Fekete-tenger alatti DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠről szĂłlĂł megĂĄllapodĂĄst, mely rĂŠvĂŠn szorosabbra vĂĄlt a kĂŠt orszĂĄg energiaipari kapcsolata.
A KĂŠk Áramlat vezetĂŠk rĂŠvĂŠn Ăşjra megerősĂśdik OroszorszĂĄg meghatĂĄrozĂł szerepe az eurĂłpai gĂĄzellĂĄtĂĄsban. A beruhĂĄzĂĄs megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄnyĂĄnak elkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠről szĂłlĂł megĂĄllapodĂĄst Vlagyimir Putyin ĂŠs Romano Prodi lĂĄtta el kĂŠzjegyĂŠvel, a cĂŠgek rĂŠszĂŠről pedig Alekszei Miller Gazprom-vezĂŠrhelyettes ĂŠs Paolo Scaroni Eni-vezĂŠr. Az 14,8 millirĂĄd dollĂĄr vezetĂŠkĂŠpĂ­tĂŠs rĂŠvĂŠn ĂŠvi 30 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter orosz gĂĄz juthat EurĂłpĂĄba.

A kĂŠt tĂĄrsasĂĄg 50-50 szĂĄzalĂŠkot kap a tanulmĂĄnyt elkĂŠszĂ­tő vegyes vĂĄllalatban, ĂĄll a Gazprom tegnapi kĂśzlemĂŠnyĂŠben. Az Ăşj tĂĄrsasĂĄg hivatalosan januĂĄr 15-ĂŠn szĂźletik meg, a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄs pedig 2013-ban indul. A cső a 6,2 milliĂĄrd dollĂĄrbĂłl ĂŠpĂ­tendő Nabucco gĂĄzvezetĂŠk rivĂĄlisĂĄnak szĂĄmĂ­t, utĂłbbi a kaszpi-tĂŠrsĂŠg gĂĄzĂĄt hoznĂĄ EurĂłpĂĄba TĂśrĂśkorszĂĄgon ĂŠs a BalkĂĄnon ĂĄt.

Új hĂ­r a tĂśrtĂŠnetben, hogy Nabucco uniĂłs koordinĂĄtora, Jozias van Aartsen OroszorszĂĄg ismĂŠt nyitotta a kĂŠt ĂłrisĂĄvezetĂŠk ĂśsszekapcsolĂĄsĂĄra. Ismert, hogy a Nabucco orosz gĂĄzzal valĂł ellĂĄtĂĄsa mĂĄr felmerĂźlt, ĂĄm kĂŠsőbb lekrĂźlt a napirendről, mert a Gazprom nem csak partnerkĂŠnt, hanem tulajdonoskĂŠnt is be akart szĂĄllni a vĂĄllalkozĂĄsba. (RadĂĄsul tĂśbbsĂŠgi tulajdonoskĂŠnt.) Van Aartsen hansĂşlyozta, hogy a nabucco nem “oroszellenes” beruhĂĄzĂĄs, hanem az előrelĂĄtĂĄs ĂŠs -tervezĂŠs megnyilvĂĄnulĂĄsa.

Egy mĂĄsik, tegnap alĂĄĂ­rt megĂĄllapodĂĄs szerint visszakerĂźlt orosz tulajdonba egy orosz ortodox templom, Bari szigetĂŠn.