close
Hiányoznak a zöld mérlegkör működéséhez szükséges rendeletek
Áram - Blog - Egyéb

Hiányoznak a zöld mérlegkör működéséhez szükséges rendeletek

A kĂśtelező ĂĄtvĂŠtel alĂĄ tartozĂł villamos energia kereskedelmĂŠre, az Ăşj villamos energia tĂśrvĂŠny szerint egy kĂźlĂśn, zĂśld mĂŠrlegkĂśrt kell lĂŠtrehoznia a rendszerirĂĄnyĂ­tĂł Mavirnak, ĂĄm ehhez mĂŠg sem a szĂźksĂŠges kormĂĄnyrendelet, sem a vĂŠgrehajtĂĄsi utasĂ­tĂĄs nem kĂŠszĂźlt el, pedig a mĂŠrlegkĂśr 300-330 termelőt, 50-80 kereskedőt ĂŠs ĂŠvente 150 milliĂĄrd forint forgalmat jelent.
A tĂśrvĂŠny szerint a januĂĄri piacnyitĂĄshoz kapcsolĂłdĂłan a zĂśld energia ĂĄtvĂŠtelĂŠre – ami azonban tĂśbbnyire nem tĂŠnyleges zĂśld, tehĂĄt megĂşjulĂł energiĂĄt jelent, hanem a kapcsolt energiatermelĂŠst – egy kĂźlĂśn mĂŠrlegkĂśrt kell lĂŠtrehoznia a Mavirnak – mondta el ÁdĂĄm SĂĄndor a Mavir osztĂĄlyvezetője az Energy E-PR konferenciĂĄjĂĄn.

BĂĄr a felkĂŠszĂźlĂŠst mĂĄr jĂşlius 12-ĂŠn megkezdtĂŠk, a szĂźksĂŠges kormĂĄnyrendelet ĂŠs vĂŠgrehajtĂĄsi utasĂ­tĂĄs mĂŠg mindig nem kĂŠszĂźlt el. Mindez azĂŠrt is rendkĂ­vĂźl nehĂŠzzĂŠ teszi a felkĂŠszĂźlĂŠst, mert a termelőknek előre leadott menetrendeket kell kĂŠszĂ­teniĂźk, mĂŠgpedig havi, heti ĂŠs napi bontĂĄsban. A januĂĄri havi menetrendet pedig december elejĂŠn mĂĄr el kellene juttatni a Mavirhoz, viszont az ehhez szĂźksĂŠges tĂśrvĂŠnyi hĂĄtteret meg mĂŠg nem ismerik a piaci szereplők. A zĂśld mĂŠrlegkĂśr egyĂŠbkĂŠnt ĂŠvi 150 milliĂĄrd forintos forgalmĂĄval 300-330 termelőt ĂŠs 50-80 kereskedőt ĂŠrint.