close
Nyitás helyett inkább zárul a hazai árampiac
Áram - Egyéb

Nyitás helyett inkább zárul a hazai árampiac

Nyolc pontban sorolta fel KaderjĂĄk PĂŠter kĂśzgazdĂĄsz a mai konferenciĂĄn, miĂŠrt csalĂłdnak majd azok a felhasznĂĄlĂłk ĂŠs kereskedők, akik valĂłban teljes ĂĄrampiaci nyitĂĄsra szĂĄmĂ­tanak 2008. januĂĄr 1-től.
 A hazai ĂĄram kĂźlkereskedelem ahelyett, hogy kibővĂźlne, jelentősen beszűkĂźl a jĂśvő ĂŠv eleji teljes piacnyitĂĄssal. Az MVM ĂĄltal holnap tartandĂł hatĂĄrkeresztező kapacitĂĄs ĂĄrverĂŠsen SzlovĂĄkia felĂŠ nem is kĂ­nĂĄlnak fel kapacitĂĄst egy olyan, hĂŠtvĂŠgi kormĂĄnydĂśntĂŠs ĂŠrtelmĂŠben, amely mindĂśssze egy napig ĂŠlt – jelentette be KaderjĂĄk PĂŠter, a RegionĂĄlis EnergiagazdĂĄlkodĂĄsi IntĂŠzet vezetője a most zĂĄrult konferenciĂĄn. A Conforg ĂĄltal tartott rendezvĂŠnyen mellesleg megjegyezte, hogy az egynapos rendelet szĂźletĂŠsĂŠt mĂŠg inkĂĄbb ĂŠrdekessĂŠ teszi, hogy a hĂŠt vĂŠgĂŠn nem is volt kormĂĄnyĂźlĂŠs. ÉrtĂŠkelĂŠse szerint joggal lehet arrĂłl beszĂŠlni, hogy a hazai villamos energia kĂźlkereskedelem Ăşjra ĂĄllamosĂ­tĂĄsa tĂśrtĂŠnik.

Ez egyĂŠbkĂŠnt csak az egyik abbĂłl a nyolc pontbĂłl, amelyet ismertetve rĂĄmutatott: az ĂĄrampiaci nyitĂĄssal ĂśsszefĂźggő vĂĄrakozĂĄsok vagy teljesĂźlnek jĂśvőre, vagy csak korlĂĄtozott mĂŠrtĂŠkben. Hamis az ĂĄramĂĄr nĂśvekedĂŠsĂŠnek magyarĂĄzatakĂŠnt a kereskedői oldalrĂłl hangoztatott kapacitĂĄs hiĂĄny is. Egy viszont biztosnak lĂĄtszik: most mĂĄr valĂłban drĂĄgulni fog az ĂĄram.