close
Szénhiány és rekordtermelés Kínában
Áram - Egyéb

Szénhiány és rekordtermelés Kínában

HiĂĄba a magas nyersanyagĂĄrak, Ăşgy tűnik, KĂ­nĂĄt ez sem tudja tĂŠrdre kĂŠnyszerĂ­teni. LegalĂĄbb is egyelőre. A kĂ­nai villamos energia tanĂĄcs adatai szerint ugyanis az ĂĄzsiai orszĂĄg legnagyobb erőművei ĂĄltal megtermelt ĂĄram januĂĄr ĂŠs ĂĄprilis kĂśzĂśtt 14,1 szĂĄzalĂŠkkal haladta meg a tavaly ugyanezen időszakban termelt mennyisĂŠget. Pedig lassan fogyĂłban vannak a szĂŠntartalĂŠkok is, ami miatt 32 szenes erőművet kellett a hĂŠten leĂĄllĂ­tani. RĂĄadĂĄsul a fĂśldrengĂŠs sĂşjtotta SzecsuĂĄn tartomĂĄnyban is bizonytalan egyelőre az ĂĄramellĂĄtĂĄs.

A legnagyobb erőművek ĂĄltal megtermelt villamos energia az ĂŠv első nĂŠgy hĂłnapjĂĄban meghaladta az 1,09 ezermilliĂĄrd kilowattĂłrĂĄt. Ennek jelentős hĂĄnyadĂĄt, 949,8 milliĂĄrd kilowattĂłrĂĄt szenes erőművekben ĂĄllĂ­tottĂĄk elő, ami a tavalyi ĂŠv adataival Ăśsszevetve 13 szĂĄzalĂŠkos nĂśvekedĂŠsnek felel meg. VĂ­zerőművekben 112,5 milliĂĄrd kilowattĂłra ĂĄramot termeltek, ami 16,5 szĂĄzalĂŠkos emelkedĂŠs, mĂ­g a legnagyobb nĂśvekmĂŠnyt a nukleĂĄris erőművekben ĂŠrtĂŠk el: 40,7 szĂĄzalĂŠkkal, 22,4 milliĂĄrd kilowattĂłrĂĄval. 

A villamos energia fogyasztĂĄs 1,1 ezermilliĂĄrd kilowattĂłra kĂśrĂźl alakult ugyanezen időszak alatt, ami a termelĂŠsnĂŠl kisebb mĂŠrtĂŠkű, 12,7 szĂĄzalĂŠkos emelkedĂŠst feltĂŠtelez. A rendszerirĂĄnyĂ­tĂłk Ăśsszesen 903,13 milliĂĄrd kilowattĂłra ĂĄramot ĂŠrtĂŠkesĂ­tettek, ez szintĂŠn 15 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźli nĂśvekmĂŠny. Az Ăşjonnan Ăźzembe helyezett lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek pedig 19,17 milliĂł kilowattĂłrĂĄs kapacitĂĄssal bĂ­rnak. 

Mindemellett szĂŠnhiĂĄny miatt 32 energiatermelő egysĂŠget kellett leĂĄllĂ­tani az ĂĄzsiai orszĂĄgban, Ăśsszesen 4,82 milliĂł kilowattĂłra kapacitĂĄssal. Az orszĂĄg szĂŠnkĂŠszlete ugyanis mĂĄjus kĂśzepĂŠre 41,71 milliĂł tonnĂĄra apadt, sőt vannak kĂśrzetek, mint pĂŠldĂĄul Hebei, Anhui ĂŠs Hunan, ahol a tartalĂŠk ne haladja meg az egy hetet. A fĂśldrengĂŠs sĂşjtotta SzecsuĂĄnban is csupĂĄn 9 napra elegendő, 1,07 milliĂł tonnĂĄs a szĂŠnkĂŠszlet, rĂĄadĂĄsul a helyreĂĄllĂ­tĂĄsokkal egyĂźtt is csak 85 szĂĄzalĂŠkban műkĂśdőkĂŠpesek az erőművek.

Â