close
Siemens-Roszatom együttműködés
Atom - Blog - Egyéb

Siemens-Roszatom együttműködés

A nĂŠmet Siemens ĂŠs az orosz Roszatom egyĂźttműkĂśdĂŠsi szĂĄndĂŠknyilatkozatot Ă­rt alĂĄ 2009. mĂĄrcius 3-ĂĄn Berlinben, amelynek cĂŠlja, hogy kĂśzĂśsen kĂŠszĂźljenek az atomenergia irĂĄnti nĂśvekvő igĂŠnyek kielĂŠgĂ­tĂŠsĂŠre. A vĂŠgleges szerződĂŠst vĂĄrhatĂłan 2009 mĂĄjusĂĄban fogjĂĄk alĂĄĂ­rni – jelenti a NukInfĂł.

A Roszatom orosz ĂĄllami atomenergetikai cĂŠg lesz a kĂśzĂśs vĂĄllalat tĂśbbsĂŠgi tulajdonosa 50% plusz egy rĂŠszvĂŠnnyel. A megĂĄllapodĂĄs egy hĂłnappal azutĂĄn szĂźletett, hogy Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnĂśk meghĂ­vta MoszkvĂĄba a Siemens vezĂŠrigazgatĂłjĂĄt, Peter Lueschert tĂĄrgyalĂĄsokra, illetve hogy a nĂŠmet cĂŠg dĂśntĂŠst hozott a francia Areva csoportban meglĂŠvő 34%-os rĂŠszĂŠnek eladĂĄsĂĄrĂłl.

Az Areva 2009. mĂĄrcius 4-ĂŠn kĂśzlemĂŠnyt adott ki, melyben arra hĂ­vja fel a figyelmet, hogy a Siemensnek szĂĄmos kĂśtelezettsĂŠge van a 2001-ben alĂĄĂ­rt rĂŠszvĂŠnyesi megĂĄllapodĂĄs szerint, valamint ĂŠrvĂŠnyben vagy egy versenyt kizĂĄrĂł zĂĄradĂŠk is. Az Areva arrĂłl tĂĄjĂŠkoztatta a nĂŠmet cĂŠget, hogy bejelentĂŠsĂŠvel a Siemens megszegi a szerződĂŠsĂźknek ezt a pontjĂĄt. A Siemens ĂŠs a Roszatom kĂśzĂśs nyilatkozata szerint az egyĂźttműkĂśdĂŠs cĂŠlja az orosz VVER reaktortĂ­pusok tovĂĄbbfejlesztĂŠse, Ăşj atomerőművek ĂŠpĂ­tĂŠse, valamint meglĂŠvő atomerőművek korszerűsĂ­tĂŠse. Az Ăşj cĂŠg a teljes Ăźzemanyagciklus egĂŠszĂŠben rĂŠszt venne, beleĂŠrtve az Ăźzemanyag-gyĂĄrtĂĄst ĂŠs az atomerőművek leszerelĂŠsĂŠt is.