close
Megugrott a Carbounion Bohemia tavalyi forgalma
Egyéb - Szén

Megugrott a Carbounion Bohemia tavalyi forgalma

Gyorsan emelkedik a Carbounion Bohemia, a legnagyobb fĂźggetlen cseh energetikai csoport forgalma. MĂ­g 2007-ben ez 2,8 milliĂĄrd koronĂĄt, addig tavaly mĂĄr 4,8 milliĂĄrd koronĂĄt tett ki. Az idei ĂŠv tervezett forgalma hat milliĂĄrd korona – kĂśzĂślte Petr Paukner, az Euro cĂ­mű cseh gazdasĂĄgi hetilap legĂşjabb kiadĂĄsĂĄban.

“Az idĂŠn jelentősen nĂśvekszik az eladott szĂŠn ĂŠs az ĂĄram mennyisĂŠge is”‘ – kĂśzĂślte Paukner.

A tavalyi ĂŠvben a cĂŠg 4,8 terrawattĂłrĂĄnyi ĂĄramot adott el, a szerződĂŠsek alapjĂĄn az idĂŠn ez tĂśbb mint hat terrawattĂłrĂĄra emelkedik. A cĂŠg az ĂĄrammal nem a prĂĄgai energetikai tőzsdĂŠn Ăźzletel, hanem fĂźggetlen termelőktől veszi meg ĂŠs kĂśzvetlenĂźl el is adja. A Carbounion Bohemia a lengyel Budryk bĂĄnyĂĄbĂłl szerzi be a feketeszenet, annak egyetlen ĂŠrtĂŠkesĂ­tője CsehorszĂĄgban, SzlovĂĄkiĂĄban ĂŠs MagyarorszĂĄgon. BarnaszĂŠnnel is Ăźzletel. Ezt CsehorszĂĄgban veszi, s CsehorszĂĄgon kĂ­vĂźl SzlovĂĄkiĂĄba, MagyarorszĂĄgra ĂŠs SzlovĂŠniĂĄba exportĂĄlja.

Évente tĂśbb mint egy milliĂł tonna szenet ĂŠrtĂŠkesĂ­t, s ez az adat is nĂśvekszik. A Carbounion Bohemia cĂŠget eredetileg a CEZ ĂŠs a barnaszĂŠnbĂĄnyĂĄk alapĂ­tottĂĄk a barnaszĂŠnből termelt ĂĄram kivitelĂŠre. A barnaszĂŠnbĂĄnyĂĄk ugyanis attĂłl tartottak, hogy a TemelĂ­ni atomerőmű Ăźzembe helyezĂŠse utĂĄn gondjaik lesznek az ĂĄram eladĂĄsĂĄval. MiutĂĄn ez nem igazolĂłdott be, s rĂŠszvĂŠnyesek tĂśbbsĂŠge elhagyta a cĂŠget, s annak 2008 Ăłta egyedĂźli tulajdonosa Petr Pauker, aki jĂłl is mert a szakmĂĄban. KorĂĄbban a Coal Energy vezĂŠrigazgatĂłja volt.

A Carbounion Bohemia cĂŠgnek 20 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszvĂŠnycsomagja van a Coal Energyben, amely a kĂśzepes nagysĂĄgĂş cseh energetikai cĂŠgek kĂśzĂŠ sorolhatĂł.