close
Románia a vízenergia projektek vonzó célpontja
Egyéb - Megújuló

Románia a vízenergia projektek vonzó célpontja

Románia az egyik legvonzóbb európai ország a vízenergia-befektetések területén – jelentette ki Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető egy vízenergia témakörben szervezett bukaresti konferencián elmondta, hogy szakemberek szerint Románia akkor tudna maximum 8 ezer megawatt energiát termelni, ha kiaknázná a vízerőművek létesítéséhez szükséges természeti adottságait. A minisztériumnak  közleménye szerint Borbély elmondta: a 8 ezer megawatt potenciális energiából a törpe vízerőművek körülbelül több mint 1100 megawatt áramot biztosíthatnának. Jelenleg az üzembe helyezett törpe vízerőművek 400 megawatt áramot termelnek. Romániában 84 ilyen törpe vízerőmű megépítése van folyamatban.

Bukarest a környezetvédelmi alapból 2009 óta támogatja azokat a cégeket, amelyek megújuló források felhasználása területén fejtik ki tevékenységüket. Megújuló energia előállításra az alaptól legtöbb 30 millió lej (csaknem 7 millió euró) értékben kaphat támogatást egy cég. A leadott tervek közül a környezetvédelmi alap eddig 257 finanszírozási kérelmét hagyott jóvá. A támogatások értéke meghaladja a 2, 6 milliárd lejt (604,6 millió euró).

A tárcavezető szerint Romániának az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségei szerint 2020-ig a felhasznált energia 24 százalékát megújuló forrásokra kell alapoznia. Jelenleg 10 százalékot állítanak elő ilyen forrásokból – mondta a miniszter.