close
Jönnek az ukrán nem hagyományos gáztenderek
Egyéb - Megújuló

Jönnek az ukrán nem hagyományos gáztenderek

Ukrajna hamarosan nemzetközi pályázatot ír ki nem hagyományos szénhidrogén kincse kiaknázására, elsősorban azért, hogy saját termelése növelésével csökkenjen az orosz gázimporttól való függése. A szakma külföldi óriásai már hosszabb ideje érdeklődnek az ukrajnai lehetőségek iránt, ám máris felmerült az ukrán előkészületek átláthatóságával kapcsolatos aggály: ki áll és mit tud a kis, SPK-Geoservice cég mögött, hogy az ukrán kormány e társaságot jelölte ki a termelésmegosztásos projektek helyi partneréül?

 

Az ukrán kormány nemzetközi tendert írt ki a nemkonvencionális szénhidrogén készleteinek kitermelésére. Jelen esetben palagázról, szénágyban lévő metánról, olajról és a kondenzátumról van szó. A nemzeti ásványkincsekért felelős állami intézet bejelentése szerint az állami pályázat termelési mennyiségen alapuló társulást ajánl (PSA) a jelentkezőknek a Juzivszkij és az Olesszkij területeken. Előbbi Kelet-Ukrajnában, a Donyeck-régióban, utóbbi a Lviv-régió nyugati felén terül el. A megköttetendő szerződések 50 évre szólnának, a termelés 70 százaléka kerülhet a nyertes pályázó kezébe.

A tenderen a TOV SPK-Geoservice és az ukrán nemzeti PAT NAK Nadra Ukraini által alapítandó vegyesvállalat is indul.

Geológusok becslései szerint a Juzovszka területen 2 ezermilliárd köbméter földgáz rejtőzik, Olesszka alatt pedig 0,8 – 1,5 ezermilliárd.

A nemzetközi óriások aktívan részt vesznek az ukrán nem hagyományos gázkészletek felmérésében. Az USA gazdasági minisztériuma (EIA) becslése szerint Ukrajna rendelkezik Európa negyedik legnagyobb nem hagyományos gázkincsével, a mennyiséget az amerikai szakemberek 1,2 ezermilliárd köbméterre teszik.

Tavaly júniusban az orosz-angol TNK-BP már jelezte, hogy 1,8 milliárd dollárt szán ukrajnai projektekre ezen a területen a következő 6-7 évben, reményei szerint majd évi hárommilliárd köbméter gázt fog termelni. Szeptemberben az ExxonMobil előzetes megállapodást kötött az ukrán állami Naftogaz Ukrainivel a nem hagyományos szerkezetben lévő gáz kinyerésével kapcsolatos fejlesztésekről, majd a Shell közölte, hogy 800 millió dolláros ukrajnai beruházásra készül a szegmensben. A sor ezzel még nem ért véget: novemberben az ENI SpA és a Cadogan Petroleum számolt be arról, hogy mintegy 55 millió dolláros munkába fog, a Lviv-medencében lévő nem hagyományos gázkincs feltárását és termelését szeretné elindítani. Közben a Naftogaz és az ENI szándéknyilatkozatban rögzített egy kutatási és együttműködési megállapodást.

Ukrajna e téren mutatkozó aktivitásának fő mozgatórugója az, hogy csökkenteni szeretné az orosz gázszállításoktól való függését. 2020-ra évi 4-5 milliárd köbméter gázhoz jutna a fenti forrásból, ez a mennyiség a mostani éves gázigényének körülbelül a 10 százalékát fedezi.

Ukrajna nem hagyományos gáztermelési terveiről beszámolt a tegnapi Financial Times is, felidézve egy minapi gázfórumon felvetett kérdést is: vajon ki áll a fent említett, kis ukrán cég, az SPK-Geoservice mögött? A társaság vajon milyen szerepe és értéke alapján kerül be a sokmilliárd dolláros feltáró és termelő projekteket indító cégek sorába? Az ukrán kormány néhány hete döntött úgy, hogy az SPK-Geoservice kisebbségi partner lesz a palagáz beruházásokban. Ennek kapcsán az egyik reménybeli ajánlattevő máris meghúzta az átláthatóság vészcsengőjét.