close
Negyedmilliárdos pályázati forrást nyitott meg az atomerőmű alapítványa
Atom - Egyéb

Negyedmilliárdos pályázati forrást nyitott meg az atomerőmű alapítványa

A Paksi Atomerőmű Zrt. által tavaly alapított Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kuratóriuma szerdai ülésén elfogadta az idei pályázati kiírást, amely szerint április 27-ig 250 millió forintos keret áll a pályázók rendelkezésére, közölte Mittler István kommunikációs megbízot.

Az alapító okiratban foglaltakkal összhangban prioritást élveznek a már elnyert uniós, illetve az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló pályázati projektek, amelynek önerejéhez igényelhetnek az érintett települések alapítványi támogatást. Újdonság, hogy akár vissza nem igényelhető áfa finanszírozására is lehet pályázni legfeljebb 65 százalékban. A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kiemelten támogatja az életminőség javítását és az energetikai racionalizálást megvalósító projekteket is – tájékoztatott Mittler István.

A paksi, a kalocsai, valamint a szekszárdi kistérség északi részén fekvő negyvenegy település önkormányzatai, azok társulásai, intézmények és azok fenntartói pályázhatnak, a határidő 2012. április 27-e. Az idén még egy pályázati forduló lesz az év második felében. Egyedi kérelem alapján 22 millió forint támogatást ítélt meg a szerdai ülésén a kuratórium a kalocsai Szent Kereszt Kórháznak egy laporoszkópos berendezés megvásárlására, amely – mint az ülésen elhangzott – 78 ezer ember egészségügyi ellátásának színvonalát javítja, egyben azt a célt is szolgálja, hogy rövidüljön a kórházban töltött idő.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz működése első évében 53 pályázat érkezett, ebből a kuratórium szakértői vélemények alapján 31 támogatásáról döntött. A 418 millió forint támogatást közvetetten 4,3 milliárd forint fejlesztést generált, és 15 új munkahely létrejöttét segítette elő a térségben. Ezt jó eredménynek értékelte Felkai György, a kuratórium tagja, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója. De – tette hozzá – biztos abban, hogy a továbbiakban még látványosabb eredményeket érnek majd el. – Az MVM csoportnak és a paksi atomerőműnek fontos, hogy jó kapcsolatai legyenek, és segítse a fejlődést a térségben – fűzte hozzá.