close
Pörögnek a légkondik a melegben
Áram - Egyéb

Pörögnek a légkondik a melegben

Az átlagosnál nagyobb az áramfogyasztás a szokatlanul nagy hőség miatt – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Kedden csaknem 10 fokkal volt melegebb, mint az ilyenkor szokásos, már ezen a napon 125 gigawattóra (GWh) villamos energiát fogyasztott az ország, jóval többet a júniusi napi átlagfogyasztásnál, amely tavaly 104,8 gigawattóra volt. A MEKH közleménye szerint tavaly a teljes nyári időszakban mért legnagyobb napi áramfogyasztás 130 gigawattóra volt, csak 6,1 százalékkal maradt el a téli időszakban regisztrált legnagyobb értéktől, a 139 gigawattórától.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a magyar villamosenergia-rendszer napi csúcsteljesítménye szerdára már 6100 megawatt fölé emelkedett, amely normál körülmények között júniusban 5300-5400 megawatt.
A Mavir tájékoztatása szerint tartós kánikulában a klímaberendezések használata miatt 15-20 százalékkal is több lehet a villamosenergia-felhasználás az átlagosnál. A legnagyobb nyári fogyasztás többnyire július közepe előtt jelentkezik, ezután ugyanis a nyári szabadságolások miatt eleve alacsonyabb a hazai fogyasztói igény.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az ellátásbiztonság érdekében minden évben figyelemmel kíséri és értékeli az engedélyesek felkészültségét. A MEKH vizsgálja az éves tervezett karbantartások, fejlesztések végrehajtását, az erőművek tüzelőanyag-készleteinek rendelkezésre állását, illetve a határkeresztező kapacitásokat.

A hivatal közleménye szerint tavaly csökkent a villamosenergia-felhasználás Magyarországon. Összesen 33 703 gigawattóra volt a fogyasztás, az egyetemes szolgáltatásban résztvevők 7,9 százalékkal, 1030 gigawattórával kevesebb áramot használtak a 2011. évinél, míg a szabadpiaci kereskedelemben vételezett energia mennyisége kis mértékben nőtt.