close
Orfűre megy az atomerőmű interaktív kamionja
Áram - Atom - Egyéb

Orfűre megy az atomerőmű interaktív kamionja

Két koncert között az atomenergiával ismerkedhetnek a Fishing on Orfű látogatói. A baranyai fesztiválon résztvevő fiatalok szombatig interaktív kiállításon láthatják, hogyan működik egy atomerőmű, miért előnyös a paksi blokkok üzemidejének meghosszabbítsa, miért van szükség az atomerőmű bővítésére, és kipróbálhatják, hogyan emelkedne az áram ára, illetve mennyivel nőne az üvegházhatású gázok kibocsátása, ha csökkentenék a hazai energiatermelés immár 45 százalékát adó Paksi Atomerőmű teljesítményét. Az MVM Csoport tájékoztató kamionja idén is fesztivál-túrára indult, Orfű után többek között az EFOTT-on, a VOLT Fesztiválon és a SZIN-en is látogatható lesz.

Ismét házhoz megy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív tájékoztató kamionja: az utazó kiállítás a legnagyobb, elsősorban hazai fiatalok részvételével zajló fesztiválokon vendégeskedik. Az évről-évre megújuló kiállítást 2009 óta összesen 329 településen 153 906 látogató kereste fel, és az elmúlt években a nagy nyári fesztiválokon is több ezer fiatal ismerkedett az atomenergia jelenével és a magyar áramtermelés immár 45 százalékát adó Paksi Atomerőmű tervezett bővítésével.

„Magyarországon jelenleg, jelentős ipari méretekben csakis az atomerőmű képes szén-dioxid-kibocsátásmentesen energiát előállítani, ráadásul megfizethető áron. Ahhoz, hogy a levegő tisztaságát megóvjuk, elengedhetetlen a Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása, illetve bővítése,” – mondta Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója. „Az érdeklődők megtudhatják, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett működik az erőmű, és tájékozódhatnak az atomenergia hosszú távú alkalmazásával kapcsolatos tervekről.”

Hogyan használjuk az atomenergiát? Mi lenne, ha nem létezne a Paksi Atomerőmű? Miért biztonságos? Hogyan őrizhetjük meg egészséges környezetünket gyermekeink, unokáink számára úgy, hogy ne kelljen áramhiánnyal küszködnünk, vagy a mainál jóval magasabb villanyszámlát fizetnünk? Ezekre és még további kérdésekre is választ kaphat, aki meglátogatja a Paksi Atomerőmű és a nukleáris energia használatát szemléltető interaktív kiállítást, amelynek egyik legfőbb célja, hogy a fiatalok kézzelfogható tájékoztatást kapjanak az üzemidő-hosszabbítás és az atomerőmű tervezett bővítésének biztonságos, gazdaságos megvalósításáról, illetve megismerkedhessenek Magyarország legtisztább energiájával, ami nem szennyezi szén-dioxiddal a környezetünket. A kamion egyik leglátványosabb eleme egy valósághű vezérlőpult, amelynek segítségével a látogatók maguk is megtapasztalhatják, hogyan nő az áram ára és a széndioxid-kibocsátás, ha virtuálisan csökkentik a szimulált atomerőmű teljesítményét.

Az interaktív kiállítás bemutatja a világ összes működő atomerőművét, a közel három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetét és jövőjét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát, amelyekről az érdeklődőknek akár filmet is vetítenek. A sportosabb látogatók tekerhetnek egy kört az áramfejlesztő kerékpáron, és megtudhatják, mennyit kellene biciklizni ahhoz, hogy megtermeljék egy fél órás tévéműsor végignézéséhez szükséges energiát. Ha pedig mégis maradna kérdésük, az atomerőmű tapasztalt szakemberei készséggel megválaszolják azokat.

A tájékoztató kamion június 20-22. között Orfűn, június 25-től a zánkai EFOTT, július 3-tól, immár harmadik alkalommal a soproni VOLT Fesztiválon, augusztusban pedig a Kecskeméti Repülőnapon, majd végül – a nyár zárásaként – a Szegedi Ifjúsági Napokon várja a fiatalokat és idősebbeket.

Az MVM az idei évben is várja a tavaly óriási népszerűségnek örvendő „Energiaszigetén” a fesztivál forgatagában megfáradt fiatalokat, akik függőágyakban és babzsákokon pihenhetnek, telefonjukat, laptopjukat tölthetik az ország legolcsóbban és károsanyag-kibocsátásmentesen előállított energiájával.