close
Patthelyzet az E.ON és a magyar kormány vitájában
Blog - Egyéb - Gáz

Patthelyzet az E.ON és a magyar kormány vitájában

SzakĂŠrtői szinten folytatĂłdik tovĂĄbb a gĂĄznagykereskedő E.ON FĂśldgĂĄz Trade ĂŠs a magyar kormĂĄny ĂĄrkĂŠpzĂŠsi vitĂĄja – ebben ĂĄllapodtak meg a felek az elmĂşlt hĂŠt vĂŠgĂŠn. A nĂŠmet ĂŠrdekeltsĂŠgű tĂĄrsasĂĄg a tĂĄrgyalĂĄsokat heteken belĂźl lezĂĄrnĂĄ, mivel a jelenlegi ĂĄllapotok szerint ĂŠv vĂŠgig az E.ON-nak 100 milliĂĄrd forintos adĂłssĂĄga keletkezhet. Az E.ON kĂŠt hĂłnapja kezdemĂŠnyezett egyeztetĂŠst a kormĂĄnnyal, erre azonban egĂŠszen mostanĂĄig nem kapott lehetősĂŠget. Az E.ON Ruhrgas elnĂśkĂŠnek kellett Budapestre utazni, hogy a magyar kormĂĄny szĂłbaĂĄlljon a fĂśldgĂĄz nagykereskedővel.

A nĂŠzeteltĂŠrĂŠs mĂŠg az oktĂłberi gĂĄzĂĄremelĂŠs szeptemberi bejelentĂŠsekor alakult ki, amikor is a kormĂĄny – mindenfajta egyeztetĂŠs nĂŠlkĂźl – kivette a gĂĄzĂĄr kĂŠpzĂŠs kĂŠpletĂŠből az Ăşgynevezett „importkorrekciĂłs” tĂŠnyezőt. Ez a vĂĄltozĂł az amerikai ĂŠs a magyar pĂŠnznem kĂśzĂśtti ĂĄrfolyamkockĂĄzatra jelentett korĂĄbban ĂĄllami garanciĂĄt, az E.ON ugyanis dollĂĄrban fizet a fĂśldgĂĄzĂŠrt, ĂĄm forintĂŠrt ĂŠrtĂŠkesĂ­ti azt.

Mivel a Magyar Energia Hivatal (MEH) a korĂĄbban ĂŠrvĂŠnyes, 147 forint/eurĂłs ĂĄrfolyam alapjĂĄn ĂĄllapĂ­totta meg a gĂĄznagykereskedő ĂĄltal alkalmazhatĂł tarifĂĄt, most viszont tĂśbb mint 200 forintot ĂŠr az amerikai valuta, Ă­gy az E.ON-nak tetemes, 20-25 forintos vesztesĂŠge keletkezik minden eladott kĂśbmĂŠter gĂĄzon. A lakossĂĄg ĂĄltal Ă­gy felhalmozott adĂłssĂĄg Ă­gy ĂŠv vĂŠgĂŠre 100 milliĂĄrd forintot is kitehet.

A tartozĂĄst azonban nem csak az ĂĄrfolyam-kĂźlĂśnbĂśzet nĂśveli. Jelenleg ugyanis a gĂĄzĂĄr megĂĄllapĂ­tĂĄsĂĄnak joga a szakminisztert illeti, a MEH csupĂĄn javaslatot tehet arra. Azonban ebben az ĂŠvben szinte mindannyiszor fele akkora drĂĄgulĂĄs kĂśvetkezett be a fűtőanyag fogyasztĂłi ĂĄrĂĄban, mint amekkorĂĄra valĂłjĂĄban szĂźksĂŠg lett volna. InformĂĄciĂłink szerint emiatt a dollĂĄr felerősĂśdĂŠse nĂŠlkĂźl is tĂśbb mint 30 milliĂĄrd forinttal tartoznĂĄnk az E.ON-nak.

Mindezek utĂĄn ĂŠrthető, hogy a gĂĄznagykereskedő nem szĂ­vesen finanszĂ­roz egy ilyen mĂŠrtĂŠkben vesztesĂŠges ĂźzletĂĄgat, Ă­gy az importkorrekciĂł eltĂśrlĂŠse utĂĄn azonnal tĂĄrgyalĂĄst kezdemĂŠnyezett a kormĂĄnnyal, azonban erre mind a mĂşlt hĂŠt vĂŠgĂŠig – vagyis tĂśbb mint kĂŠt hĂłnapig – nem kapott lehetősĂŠget. VĂŠgĂźl az anyacĂŠg E.ON Ruhrgas elnĂśke ĂŠrkezett MagyarorszĂĄgra, aki Kiss PĂŠter kancellĂĄriaminiszterrel folytatott megbeszĂŠlĂŠst, mivel a lemondott kĂśzlekedĂŠsi, informatikai ĂŠs energiaĂźgyi miniszter SzabĂł PĂĄl mĂĄr nem, MolnĂĄr Csaba, a kinevezett utĂłda pedig mĂŠg nem volt tĂĄrgyalĂłkĂŠpes.

Úgy tudjuk, az E.ON javaslata az lenne, hogy a tartozĂĄst elnyĂşjtva egyenlĂ­tse ki hazĂĄnk. Ez nem előszĂśr fordulna elő, hiszen 2006 Ăłta gyakorlatilag folyamatosan megjelent a gĂĄzszĂĄmlĂĄkban az a felĂĄr, mellyel az ĂŠpp aktuĂĄlis adĂłssĂĄgot fizettĂźk vissza. Igaz 2006-ban, a vĂĄlasztĂĄsok előtt mĂŠg nem az E.ON, hanem a Mol lĂĄtta el a fĂśldgĂĄz nagykereskedelmi feladatait, Ă­gy az akkor elmaradt gĂĄzĂĄremelĂŠsből fakadĂł, szintĂŠn 100 milliĂĄrd forint kĂśrĂźli kamatmentes hitelt a nĂŠmet ĂŠrdekeltsĂŠgű tĂĄrsasĂĄg csak ĂśrĂśkĂślte. SzĂĄmukra ekkor az importkorrekciĂł bevezetĂŠse jelentett garanciĂĄt arra, hogy a befektetĂŠsĂźk megtĂŠrĂźl. SzakĂŠrtők szerint hiĂĄba csĂśkken az olaj, s ezzel egyĂźtt a fĂśldgĂĄz ĂĄra vilĂĄgszerte, MagyarorszĂĄgon ez aligha fogja ĂŠreztetni hatĂĄsĂĄt, mivel januĂĄrban kĂŠt szĂĄmjegyű ĂĄremelĂŠsre volna szĂźksĂŠg egyĂĄltalĂĄn ahhoz, hogy a fennĂĄllĂł tartozĂĄs Ăśsszege legalĂĄbb ne emelkedjen. A drĂĄgulĂĄs mĂŠrtĂŠkĂŠt a kormĂĄnynak december 1-ig kell bejelentenie.